Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie Wageningen: zijspruiten en uitlopers gras golfbanen

Datum nieuwsfeit: 09-02-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen Universiteit

lwo 09-02-00

tijd 16:00 uur
adres Aula, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
onderwerp promotie D.J. Cattani
titel Vegetative tillering in creeping bentgrass promotor(en): Prof.dr.ir. P.C. Struik (gewasfysiologie) Prof.dr. J. Nowak (Nova Scotia Agr. College, Nova Scotia, Canada)
(co)promotor(en): Dr. G.N. Atli (Nova Scotia Agr. College, Canada)

informatie stafafdeling communicatie, Gert van Maanen, tel. 0317-485003

Een blijvend groene, egale grasmat is het ideaal van menig tuin- en sportliefhebber. Voor de zogenaamde 'green' van een golfbaan is het echter welhaast een vereiste. De Canadese onderzoeker Douglas Cattani heeft zich daarom toegelegd op de ontwikkeling van zijspruiten en uitlopers (stolonen) van wit struisgras, de belangrijkste grassoort voor 'greens' van golfbanen in gematigde gebieden. Met name de vorming van uitlopers biedt deze grassoort de mogelijkheid zich te verspreiden, maar hoe dan een hechte grasmat kan ontstaan is nog niet precies bekend. Bovendien zijn er verschillende rassen beschikbaar, waardoor het nodig is meer te weten over de groei en ontwikkeling van specifieke rassen. In experimenten in klimaatkamers en in het veld werd bij verschillende rassen onder meer gekeken naar uitstoelingspatronen, stoloonontwikkeling, zijspruitvorming, spruitdichtheid, effecten van zaaizaadhoeveelheid en de invloed van een ijs- of sneeuwdek. Zo blijkt het bijvoorbeeld erg onverstandig vroegtijdig een sneeuwdek te verwijderen omdat dan de kans op schade door betreding aanzienlijk toeneemt. De onderzoeksresultaten zijn bruikbaar om geschikte grasrassen voor golfbanen te selecteren, om de kwaliteit van grasveldgrassen te beoordelen en in de veredeling van golfgrassen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie