Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

ICL ontwerpt mobiel datacommunicatiesysteem waterpolitie

Datum nieuwsfeit: 09-02-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Snelle datacommunicatie tussen schip en wal

ICL ONTWERPT EERSTE MOBIEL DATACOMMUNICATIESYSTEEM VOOR WATERPOLITIE

Maarssen 9 februari-De Nederlandse politie heeft IT-dienstverlener ICL een mobiel datacommunicatiesysteem laten ontwikkelen dat helpt om de criminaliteit verder te verminderen. Het nieuwe systeem dat samen met Libertel is opgezet, zorgt dat de politiemensen die op de binnenvaarwegen en kustwateren surveilleren, nu snel elektronisch kunnen communiceren met afdelingen op het land. Vitale informatie is hierdoor altijd direct bij de hand en anders dan voorheen kunnen overtredingen nu zonder vertraging worden gerapporteerd. Het gaat hier om het eerste mobiele politie communicatiesysteem in de wereld. Het werkt met een lokaal netwerk waarin meerdere PC's met ??n enkele GSM/ISDN-aansluiting werken. Door deze techniek is de communicatie gemakkelijker te beheersen en zijn de communicatiekosten lager.

De ontwikkeling begon met een tender van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) voor een mobiel communicatiesysteem tussen politiebureaus en politieboten. Die tender werd gewonnen door de ICL/Libertel combinatie. ICL ontwierp het systeem en integreerde de al in gebruik zijnde apparatuur met netwerksoftware componenten van AVM. De communicatie verloopt via GSM-verbindingen van Libertel.

Het systeem is op ISDN gebaseerd en bestaat uit een wide area network op het hoofdkantoor van KLPD in Driebergen. Dit zorgt voor verbinding met de lokale netwerken op (tot nu) 28 politieboten. Elk daarvan heeft tenminste drie politiemensen aan boord. Het systeem is inmiddels operationeel en helpt de mobiele politiemensen effectiever te werken. Het zorgt er voor dat inlichtingen en informatie veel sneller beschikbaar zijn en dat overtredingen en incidenten zonder vertraging kunnen worden gerapporteerd.

De politie te water heeft direct toegang tot het politie-informatienetwerk en
-intranet en kan dus direct details verifi?ren over mensen, auto's en plezier- en beroepsvaart. Voorheen was het rapporteren van aanvaringen, milieu-overtredingen en misdaad een tijdrovend proces voor de politiemensen en voor het publiek. De varende politieagent moest via radio en mobiele telefoon bij collega's inlichting opvragen. Voor het doorgeven van bewijsmateriaal en het rapporteren van incidenten moesten de politieboten altijd eerst terug naar de wal. Ook de betrokken burgers moesten zich dan melden op het landstation. Met het nieuwe systeem kunnen agenten details verifi?ren, gerelateerde informatie als eerdere veroordelingen opzoeken en processen verbaal onmiddellijk doorgeven aan de juiste instantie.

KLPD denkt dat het systeem helpt om de Nederlandse waterwegen veiliger te maken. De Het zal, bijvoorbeeld, helpen bij de slag om het illegaal dumpen van afval in rivieren en kanalen.

Jan Blei, de projectleider bij het Korps Landelijke Politie Diensten: "We zijn onder de indruk van het succes in de pilotperiode. Onze mensen krijgen de nieuwste technologie zodat ze, waar hun schip ook ligt, altijd direct kunnen communiceren. Plezierig was ook dat ICL zorgde dat voor de implementatie op de schepen er geen downtime optrad."

ICL en Libertel denken het mobiele datacommunicatiesysteem in de toekomst ook elders in de wereld in te kunnen zetten bij andere politiekorpsen en bijvoorbeeld transport- en distributiebedrijven. Vergelijkbare systemen kunnen op basis van het Nederlandse ontwerp worden opgezet in elk land waar een digitale verbinding tussen GSM en ISDN netwerken (bekend als UDI - Unrestricted Data Interchange) mogelijk is.

Het wide area network op het KLPD-hoofdkantoor in Driebergen omvat Digital Alpha servers werkend onder Unix; Compaq servers onder Windows NT 4.0; AVM router technologie; PC's en notebooks. De politieboten zijn uitgerust met een notebook die als router voor de communicatie fungeert en verbonden is met de centrale database en het poitie-intranet waarbij Microsoft Internet Explorer als browser wordt gebruikt. Via de GSM/ISDN-technologie is het wide area network verbonden met de lokale netwerken op de politieboten, waarin een aantal desktop PC's en een printer zijn opgenomen.

ICL
ICL is een wereldwijd opererende IT-dienstverlener. Het ontwerpt, bouwt en levert informatiesystemen en -diensten voor klanten in de sectoren retail, financi?le dienstverlening, overheid, travel en telecom, nutsbedrijven en distributie/logistiek. ICL is actief in meer dan veertig landen en heeft ruim 22.000 werknemers. ICL is gegroeid van computerfabrikant tot een veelzijdige serviceorganisatie die kan helpen om bedrijfsprestaties en concurrentievermogen te verhogen door diensten die zijn gericht op electronic business, bedrijfsgerichte (ERP) applicaties en de implementatie en outsourcing van IT-infrastructuren. De jaaromzet van het concern bedroeg in de 12 maanden tot 31 maart 1999 ruim 9 miljard gulden en de winst meer dan 200 miljoen. Het hoofdkantoor van ICL is in Londen gevestigd en het concern streeft naar een notering op de London Stock Exchange in 2000. Het is onderdeel van de Fujitsu Groep.

KLPD
De Nederlandse politie omvat 25 regionale korpsen en het Korps Landelijke Politie Diensten - KLPD. Samen zorgen deze korpsen voor de veiligheid en het welzijn van het land door criminaliteitbestrijding, ordehandhaving en dienstverlening aan het publiek. De regionale korpsen voeren de feitelijke politietaken uit, KLPD ondersteunt daarbij. Dit landelijke korps levert specialisten, materieel en technologie. KLPD is verantwoordelijk voor verkeerscontrole op wegen, water en in de lucht, bescherming van koninklijke personen en diplomatieke vertegenwoordigers, voert financieel economisch onderzoek en van zware fraudegevallen uit en biedt recherche-expertise, misdaadanalyse, logistieke diensten en algemene ondersteuning. De politieboten van KLPD controleren zowel de beroeps- als de recreatievaart op waterwegen en ander oppervlaktewater. Ook de territoriale wateren op de Noordzee horen tot de werkgebied van KLPD.

Libertel
Bij het project is Libertel betrokken voor de GSM-verbindingen. Dit bedrijf heeft uiteenlopende innovatieve diensten ge?ntroduceerd. Zo was het de eerste Nederlandse operator die kostenberekening per seconde invoerde evenals het "draaien" van nummers met behulp van stemherkenning. Ook was het Libertel die prepaid service, Libertel iZi, in Nederland introduceerde. Libertel stemt z'n producten goed af op de wensen van de klant en biedt bijvoorbeeld het ideale tarief voor elke klantencategorie: Libertel iZi, Libertel Personal, Libertel Professional en Libertel Corporate. Verder biedt het zijn klanten gratis customer services, 24 uur per dag, 7 dagen per week.
----
Voor nadere informatie: Dick van Beusekom, public relations manager van ICL Nederland B.V., Maarssen, e-mail: (dick.van.beusekom@icl.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie