Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Meerderheid Nederlanders: xenotransplantatie aanvaardbaar

Datum nieuwsfeit: 09-02-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

NIPO Persbericht nummer 2867

Meerderheid Nederlanders vindt xenotransplantatie aanvaardbaar

Een meerderheid van de Nederlandse bevolking (55%) vindt transplantatie van dierlijke organen in de mens (xenotransplantatie) vanuit hun eigen levenshouding aanvaardbaar. Dit blijkt uit een onderzoek dat het NIPO het afgelopen weekeinde heeft uitgevoerd onder meer dan duizend Nederlanders. Wanneer men zou mogen kiezen uit een dierlijk orgaan, dat direct beschikbaar is, of uit een menselijk orgaan waarop men zou moeten wachten, dan geeft tweevijfde (42%) de voorkeur aan transplantatie van een dierlijk orgaan, waarop men niet lang hoeft te wachten boven transplantatie van een menselijk orgaan, waarop men langer moet wachten. Daarnaast heeft tweederde (68%) geen principiële bezwaren tegen de therapie waarbij menselijk bloed wordt gezuiverd door varkenscellen.

Aanleiding voor het onderzoek is de onlangs in de Tweede Kamer gevoerde bespreking over dit onderwerp. Toen is de eerste stap gezet naar de toelating van transplantatie van dierlijke organen naar de mens. Een aantal politieke partijen heeft namelijk aangegeven geen principiële bezwaren te hebben tegen de therapie waarbij mensenlijk bloed wordt gezuiverd door varkenscellen. De Nederlandse bevolking schaart zich hier voor het merendeel (68%) dus achter deze partijen, mannen (73%) meer dan vrouwen (63%). Principiële bezwaren heeft met name de aanhang van SGP/GPV/RPF (47% tegenstanders). Bovendien blijken jongeren minder vaak principiële bezwaren tegen deze methode te hebben dan ouderen.

Nederlanders vinden dat de overheid niet alleen moet blijven investeren in wetenschappe-lijk onderzoek naar de mogelijkheid van het gebruik van xenotransplantatie (65%), maar ook dient zij nog uitgebreider en beter voorlichting te geven zodat meer mensen zich als donor voor transplantatie opgeven (79%).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron: NIPO, het marktonderzoekinstituut vermelden. Voor eventuele vragen kunt u terecht bij het NIPO, Saskia van Gend (020-5225483) of Remco Frerichs (020-5225479).

Methode: NIPO Telepanel, het veldwerk heeft plaatsgevonden van 4 - 7 februari 2000 (n=1280); Steekproefmarges zijn de resultaten van dit onderzoek van toepassing. Voor 1280 respondenten zijn de marges plus/minus 1,9% bij de resultaten van rond de 10%, plus/minus 2,8% bij resultaten van rond de 25% en plus/minus 3,2% bij resultaten van rond de 50%.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie