Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Twee NRPS-hengsten slagen voor na-examen

Datum nieuwsfeit: 09-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Hoefnet

Twee NRPS-hengsten slagen voor na-examen

Ermelo, 9 februari 2000
Vijf rijpaardhengsten grote maat hadden om veelal veterinaire redenen één van de beoordelingsdagen in 1999, dan wel het examen gemist van het verrichtingsonderzoek 1999/2000 van het NRPS, en kregen de gelegenheid deel te nemen aan het na-verrichtingsexamen. Daarvan kwamen er vier naar Ermelo en passeerden twee de finish.

De hengsten die gehandhaafd worden voor de fokkerij zijn Also en Hickstead, en daarvan kreeg Also de beste beoordeling. De zoon van Animo's Hallo uit een dochter van Nocturn werd gefokt door M. Stroos in Ell en is eigendom van Gert Jan van Olst te Den Hout. Henk van den Broek stelde de hengst voor: een fijn paard met goede basisgangen en een zeer goede galop, dat zich gewillig laat rijden. Zowel voor de dressuurproef als de springonderdelen kreeg hij de beoordeling 'goed'. Daarbij lijken zijn karakter en werklust te grenzen aan perfectie. Maar ook Hickstead kan aan een nieuw dekseizoen beginnen met een 'goed' als algemene indruk en een mooie beoordelingsbalk. Deze bruine hengst van Hamlet x Ekstein werd netjes voorgesteld door Conny van Stokkom en kreeg in totaal zeven keer 'goed' in zijn balk, naast 'zeer goed' voor parcoursspringen. Hickstead oogde ontspannen en sprong gemakkelijk, en benadrukte zijn springvermogen nog eens extra toen hij tijdens het parcoursspringen een keer te vroeg afging voor de triple. De fokker van Hickstead is B. van Schijndel in Maren-Kessel, de eigenaar M.A. de Jong in Made.

De hengst Euroman Toltien (Elcaro x Swap xx) van mevr. Jongboer-van Dijk in Garderen kreeg weliswaar van de verrichtingsjury een voldoende als algemene indruk, maar kon niet genoeg overtuigen om zijn goedkeuringstermijn te laten verlengen. Zijn beoordelingsbalk als geheel gaf een dusdanig beeld dat de hengstenkeuringscommissie besloot deze bruine hengst niet te handhaven, de 'zeer goed' voor het onderdeel steeple ten spijt. De moeilijk te bewerken schimmelhengst Caesario (Coronado x Crosby) van K. de Lange in Steenbergen kreeg voor algemene indruk een onvoldoende, met daarnaast onvoldoendes voor de onderdelen parcoursspringen en karakter/werklust. De voshengst Big Ben (Bachelor NH x Zeus) bleef afwezig en is nu 'op wacht' komen te staan, wat inhoudt dat hij komend najaar eerst opnieuw de gehele verrichtingstest zal moeten doorlopen, om verlenging te kunnen verdienen van zijn goedkeuring.

©Hoefnet 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie