Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeenten: Behoud kwaliteit historische binnensteden

Datum nieuwsfeit: 10-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

10 februari 2000

Fons Delemarre

071 - 5165055

17 gemeenten bepleiten behoud kwaliteit historische binnensteden

Zeventien Nederlandse gemeenten hebben de handen ineengeslagen om een duidelijk signaal af te geven met betrekking tot het behoud van hun binnensteden. De gemeenten (Amersfoort, Breda, Delft, Den Bosch, Dordrecht, Enkhuizen, Gouda, Groningen, Haarlem, Harlingen, Hoorn, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Middelburg, Zierikzee en Zwolle) uiten hun zorg over de dreigende problemen met het op peil houden van de kwaliteit van hun -gerestaureerde- historische binnensteden en wateren.

De zorg voor de oude stadscentra komt direct in gevaar door de dreigende verlaging van de uitkering uit het Gemeentefonds. Namens deze gemeenten hebben Delft, Haarlem en Leiden een brandbrief geschreven naar de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Deze Kamercommissie spreekt op 17 februari over eventuele herverdeling van gelden uit het gemeentefonds. Uit dit fonds komen ook de middelen voor het opknappen en behouden van historische binnensteden en wateren.

Het totale bedrag van eventuele vermindering van de uitkering uit het gemeentefonds kan voor de zeventien gemeenten samen oplopen tot 16 miljoen De geschatte oppervlakte van de 17 historische kernen bedraagt
1.143 ha.; de totale lengte van de gezamenlijke historische wateren is ruim 141 km!

De gemeenten geven aan dat behoud van historische binnensteden en wateren hoge kosten met zich meebrengt. Zo hoog, dat verlaging van de gelden uit het gemeentefonds, desastreuze gevolgen kan hebben. Goed onderhoud van kaden, bruggen, sluisjes en dergelijke is van levensbelang voor de omgeving van individuele monumenten. Vermindering van de uitkering uit het gemeentefonds zou de wisselwerking tussen monument en omgeving drastisch kunnen aantasten. Daarmee komt het kwaliteitsniveau van de historische stadskernen, vaak bereikt door jarenlange investeringen en inspanningen van rijk én gemeenten en particulieren, onverantwoord onder druk te staan.

De 17 gemeenten dringen erop aan -maar gaan er ook vanuit- dat de Kamercommissie haar invloed zal aanwenden om het kabinet op andere gedachten te brengen.

Nadere informatie bij Fons Delemarre, persvoorlichter gemeente Leiden, tel. 071-516 50 55

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie