Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Onderzoek naar psoriasis

Datum nieuwsfeit: 10-02-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

WETENSCHAPSAGENDA FEBRUARI 2000

Hieronder vindt u een overzicht van de Promoties, Oraties en Afscheidscolleges die in februari 2000 plaatsvinden aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheden worden gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de Dienst Communicatie van de KUN, Telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00.

10-02-2000 Onderzoek naar psoriasis
15:30 uur Mw. drs. F.A.C.M. Castelijns (e.v. Cornelis) Promotie op het gebied van de Medische Wetenschappen The morphology of proliferation in psoriasis Promotor: dhr.prof dr.dr. P.C.M. van de Kerkhof Copromotores: dhr. dr. P.E.J. van Erp
mw. dr. M.J.P. Gerritsen
Handelseditie: geen
Woonplaats: Nijmegen
Psoriasis is een schilferende huidziekte die in de Nederlandse bevolking bij ± 3% van de bevolking voorkomt. De oorzaak van deze ziekte is deels erfelijk, deels omgevings-afhankelijk bepaald. Onder de microscoop is het zeer opvallend dat zich in de opperhuid van een psoriasisplek een sterk verhoogd aantal delende cellen bevindt. Op dit delings-proces is dit proefschrift gericht. Er wordt een nieuwe dubbelkleuringsmethode beschreven om de verhouding van delende cellen in hun verschillende fases aan te tonen. Verder wordt zowel klinisch als histochemisch bestudeerd wat het effect is van verschillende veelvuldig gebruikte therapeutica (hormoon en vitamine D3 preparaten) op het proliferatieproces, zowel tijdens genezing als bij terugkeer van een psoriasisplek. Uit deze onderzoeken blijkt dat niet de delingstijd van de afzonderlijke psoriasis huidcel versneld is maar dat er méér cellen deel nemen aan het delingsproces. Ook blijkt dat het hormoonpreparaat een zeer krachtige onderdrukker is van het proliferatieproces in tegenstelling tot de vitamine D3 preparaten die een mildere invloed hebben.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie