Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Cahier 165: 'Duurzaam milieu, vergankelijke aandacht'

Datum nieuwsfeit: 10-02-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
SCP

Verschijning Cahier 165: Duurzaam milieu, vergankelijke aandacht

Vandaag, donderdag 10 februari 2000 om 0:01:00 uur is Cahier 165: "Duurzaam milieu, vergankelijke aandacht. Een onderzoek naar meningen, media en milieu" verschenen. Door enige technische problemen krijgt u dit bericht helaas te laat.

Isbn: 90-5749-524-4
145 paginas, prijs Fl. 31 (Euro: 14)

Hieronder volgt een zeer beknopte samenvatting. Wilt u meer weten, raadpleeg onze website: www.scp.nl/boeken/cahiers/cah165/nl/metainfo.htm

De publieke belangstelling voor het milieu daalt de laatste jaren langzaam. De media worden geacht van grote invloed te zijn op de aandacht voor milieuproblemen. Informatie over gebeurtenissen die niet in de directe omgeving plaatsvinden vernemen de meeste mensen nu eenmaal niet uit eerste hand. Het internationale karakter van veel milieukwesties maakt het lastig om uit eigen ervaring te kunnen oordelen en veel milieuproblemen zijn niet direct zichtbaar of voelbaar voor de meesten van ons.Voor informatie over deze problemen zijn we aangewezen op informatie die door anderen, zoals politici of milieugroeperingen, meestal via de media wordt verspreid.

In dit Cahier wordt dieper
ingegaan op processen die van belang zijn bij de vorming van opinies over het milieu, toegespitst op vragen naar de betekenis van de media en mediagebruik. Dit gebeurt in een drieluik. In het eerste deel van dit drieluik wordt verslag gedaan van een literatuurstudie. Het tweede deel bestaat uit secundaire analyses van surveygegevens over het lees- en kijkgedrag van Nederlanders en hun meningen over het milieu. Daarin wordt onder andere aandacht geschonken aan het vertrouwen in informatiebronnen, verschillende dagbladen en televisiezenders. Ten behoeve van dit rapport voerden een aantal Nederlanders met elkaar een discussie over milieuonderwerpen. Het verslag van deze vier focusgroepen is het derde en laatste onderdeel van het drieluik.

Het Cahier is het laatste in een reeks SCP-cahiers over de publieke opinie en milieu. Eerder verschenen reeds

Publieke opinie en milieu (1996)
www.scp.nl/boeken/cahiers/cah124/nl/persbericht.htm

Maatschappelijke organisaties, publieke opinie en milieu(1997) www.scp.nl/boeken/cahiers/cah137/nl/persbericht.htm

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie