Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

KPN en Nokia: Thuis supersnel draadloos internetten

Datum nieuwsfeit: 10-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KPN

Thuis supersnel draadloos internetten; Strategische samenwerking KPN en Nokia
Donderdag 10 Februari 2000

Nokia, wereldmarktleider in mobiele telefonie, gaat samen met KPN in Nederland een nieuwe generatie draadloze apparatuur voor gebruik in huis ontwikkelen. Nog dit jaar moeten uit een reeks uitgebreide praktijktesten de eerste producten en diensten op de markt gebracht worden.

De eerste testfase concentreert zich op technisch onderzoek waarbij in verschillende woningentypen de kwaliteit en het bereik van de verbindingen wordt bekeken. In een tweede fase wordt commercieel onderzoek gedaan. In 250 Nederlandse huishoudens en bedrijven wordt gekeken naar de gebruikersvriendelijkheid van de apparatuur. Ook wordt onderzocht hoe groot de belangstelling van consumenten is voor specifieke producten en diensten. Na de testperiode zal de ontwikkeling van verdere producten voor "home networking" door KPN en Nokia gezamenlijk ter hand worden genomen.

KPN en Nokia verwachten dat de markt voor dit soort producten zeer sterk zal groeien. Nu al is in het gemiddelde huishouden aan grote variëteit aan apparaten in gebruik zoals personal computers, laptops, video recorders, televisietoestellen, spelletjes-apparaten, CD- en DVD-spelers en telefoons. Elk van die apparaten heeft een eigen draadverbinding nodig. De huidige wirwar van draden en verbindingen zal nog erger worden als de verwachte explosie aan nieuwe intelligente apparaatjes werkelijkheid is geworden.

Met de nieuwe producten voor de netwerken in huis zullen consumenten op een heel makkelijke manier over draadloze aansluitingen beschikken voor pc, laptops, printers en soortgelijke apparaten. Zij bieden een heel snelle verbinding met het Internet via de MxStream ADSL dienst die KPN aan het uitrollen is. Gebuikers van een laptop kunnen vanaf iedere willekeurige plek in huis of kantoor op het Internet surfen of een printer gebruiken. De producten zijn bij uitstek geschikt voor kleine bedrijven, telewerkers en mensen die intensief van hun pc gebruik maken.

Nokia en KPN gaan voor de draadloze communicatie in huis samen apparaten, beeldscherm(pjes) en 'touchscreens' (aanraakscherm) ontwikkelen als de "Webpad" waarmee gebruikersvriendelijk en draadloos zowel informatie- als communicatiediensten en aanbieders van spelletjes benaderd kunnen worden. Door de lastige drempels weg te nemen die het huidige pc-internetgebruik nog opwerpt is de stellige verwachting dat er voor een grote groep consumenten van jong tot oud een hele nieuwe wereld opengaat van breedbandige interactieve diensten. Het spelen van video-spelletjes, het versturen van e-mail of het thuis winkelen zal niet langer beperkt blijven tot de pc. Alles wordt mogelijk vanuit de woonkamer, keuken of de tuin.

De verwachting is dat 'home-networking' weer een groei-impuls zal geven aan de toch al zeer snelle groei op de data- ,telecommunicatie- en informaticamarkten.

In de onderzoeks- en ontwikkelprojecten brengt Nokia zijn unieke kennis in op het gebied van mobiele verbindingen. KPN heeft veel onderzoekservaring met interactieve netwerken in huis en met de breedbandige netwerken die de enorme informatiestromen van de toekomst moeten gaan verwerken. In januari nam KPN als eerste in Europa daarvoor een uniek landelijk dekkend glasvezelnetwerk in gebruik. Dat net sluit naadloos op de glasvezelnetwerken die KPN samen met zijn amerikaanse partner Qwest in Europa aanlegt (46 Europese hoofdsteden zijn inmiddels met elkaar verbonden). Door middel van transatlantische kabels sluit dat netwerk weer precies aan op het omvangrijke en geavanceerde glasvezelnetwerk van Qwest in de VS.

Noot voor de redactie (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie