Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Belgisch scenario overgang naar de chartale euro

Datum nieuwsfeit: 11-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Overgang naar de chartale euro

Persbericht

Ministerraad van 11 februari 2000

Op voorstel van de Minister van Financiën nam de Ministerraad kennis van het Belgische scenario m.b.t. de overgang naar de chartale euro (*).De datum voor de invoering van de chartale euro werd op Europees niveau vastgesteld op 1 januari 2002.

Het Belgische scenario voor de overgang werd op punt gesteld door het Commissariaat-generaal voor de euro. Hierbij werd rekening gehouden met de beslissingen van de Ecofin-raad (**) van 8 november 1999. Deze raad legde de bepalingen vast waaraan de invoering van de euromunten en -biljetten moet voldoen en bepaalde de periode van dubbele circulatie.

Het plan voor de overgang naar de chartale euro berust op een massale invoering van de euromunten en -biljetten vanaf begin 2002. Zo kan de periode van dubbele circulatie beperkt worden tot twee maanden.De overgang zal gebeuren in drie fases:

- de voorbereidingsfase.

Er zullen 2,08 miljard muntstukken (voor een totaal gewicht van 9.000 ton) en 530 miljoen biljetten aangemaakt worden. Vanaf 1 september 2001 ontvangen de banken, De Post en de waardetransporteurs muntstukken. Ze zullen verpakt zijn in muntrolletjes. Ook worden er zogenaamde "eurostarterkits" verstrekt. Deze kits zijn bedoeld om te worden verdeeld in de handelszaken, de horecasector, de socioculturele verenigingen,... Wat de biljetten betreft worden de banken, de Post en de geldkoeriers bevoorraad met kleine coupures vanaf december 2001. Bepaalde economische sectoren die in contact staan met de consument zullen daarna zo spoedig mogelijk munten en biljetten in kleine coupures ontvangen. Vanaf 15 december 2001 kunnen particulieren muntstukken krijgen in het kader van een omwisseling van speciën tegen speciën bij de banken, De Post, bepaalde grootwarenhuizen, de grote openbare vervoermaatschappijen en bepaalde werkgevers. Het grote publiek zal een zogenaamde "eurominikit" kunnen kopen voor 500 frank.

- de periode van dubbele circulatie.

Tijdens deze periode van twee maanden zullen grote hoeveelheden muntstukken en bankbiljetten in omloop gebracht worden. De start van deze periode zal vooral moeilijk zijn op het vlak van het geldtransport. De levering van munten en biljetten zal immers aan een hoog tempo moeten gebeuren. Tevens zal worden begonnen met de intrekking van Belgische munten en biljetten. Het einde van deze periode valt samen met de opheffing van de wettelijke betaalkracht van de Belgische frank op donderdag 28 februari 2002 om middernacht. Vanaf 1 januari 2002 zal geen enkele geldautomaat nog Belgische franken afleveren. De automaten worden geladen met eurobiljetten. De banken en de handel zullen trachten om in de mate van het mogelijke vanaf begin 2002 enkel nog in euro terug te geven.

- de omwisseling van de resterende Belgische franken.

De derde fase neemt een aanvang met de opheffing van de wettelijke betaalkracht van de Belgische frank Zij zal vooral worden gewijd aan de recuperatie van de resterende Belgische muntstukken en bankbiljetten. De Belgische muntstukken en bankbiljetten zullen tot eind 2002 omgewisseld kunnen worden bij de bank, De Post en de Nationale Bank van België. Daarna blijft de omwisseling muntstukken bij de Nationale Bank van België mogelijk tot eind 2004. De omwisseling van biljetten bij de Nationale Bank wordt niet in de tijd beperkt. De omwisseling van munten en biljetten zal voor het grote publiek kosteloos gebeuren.


VOOR MEER INFORMATIE

Kabinet van de Minister van Financiën Wetstraat 12 1000 Brussel

Persverantwoordelijke: De Heer Tom Delforge (N) Tel. 02/233.80.17 Fax 02/233.76.90

De Heer Pierre-Yves Jéholet (F) Tel. 02/233.80.75 Fax. 02/233.76.99

(*) Chartaal: baar geld

(**) Ecofin-raad: naam voor de raad die is samengesteld uit de Ministers van Economie en de Ministers van Financiën van de EU-lidstaten.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie