Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Medische zorg voor illegalen redelijk toegankelijk

Datum nieuwsfeit: 11-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van VWS

Medische zorg voor illegalen redelijk toegankelijk

Vrijdag 11 februari 2000, nummer 12

De Nederlandse gezondheidszorg gaat over het algemeen zorgvuldig om met de onverzekerde illegaal. Met name de huisartsenhulp en de overige eerstelijnszorg blijken goed toegankelijk. Specialistische zorg is moeilijker toegankelijk. Illegalen blijken lang te wachten met het zoeken van medische hulp. Vanuit humanitaire en volksgezondheidsoverwegingen is dit geen goede zaak. Dit zijn enkele van de belangrijkste constateringen die minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en staatssecretaris Cohen van Justitie vandaag trekken in een brief aan de Tweede Kamer over de medische zorg aan illegalen. Volgende week debatteert de Tweede kamer met de bewindslieden over dit onderwerp.

De Koppelingswet beoogt het verblijf in Nederland van vreemdelingen zonder wettige verblijfsstatus te ontmoedigen. Illegalen hebben echter wel toegang tot medische zorg. Artsen en andere hulpverleners moeten altijd behandelen als dat naar hun oordeel medisch noodzakelijk is. Dit geldt niet alleen voor die gevallen waarbij de patiënt zelf betaalt of particulier is verzekerd, maar ook als vooraf niet zeker is dat de rekening zal worden voldaan. Ziektekostenverzekeraars mogen illegalen alleen een particuliere polis aanbieden; illegalen kunnen niet ziekenfondsverzekerd zijn.

Ziekenhuizen compenseren de oninbare kosten voor medische hulp aan illegalen via de budgetpost dubieuze debiteuren. Deze post wordt jaarlijks vastgesteld door het ziekenhuis en de zorgverzekeraar. Niet betaalde behandelingen van illegalen vormen een onderdeel van deze kostenpost.De overige gezondheidszorg, zoals huisartsenzorg en kraamzorg, kan een beroep doen op het Koppelingsfonds. Het Koppelingsfonds wordt beheerd door deskundigen op het gebied van medische zorg aan illegalen. De rijksoverheid stelt jaarlijks 11 miljoen gulden beschikbaar voor dit fonds. Het beroep dat op dit fonds wordt gedaan blijft nog achter bij de verwachtingen. Zo is in 1999 ruim vijf miljoen gulden uitgekeerd. De indruk bestaat dat huisartsen en verloskundigen zelden bij het fonds declareren. In de praktijk betaalt de patiënt contant of lijkt de moeite van het declareren te groot in verhouding tot de gemaakte kosten.

Illegalen weten hun weg in de Nederlandse gezondheidszorg redelijk te vinden. Het Koppelingsfonds bevordert netwerken van hulpverleners die zich openstellen voor illegalen. De Inspectie voor de gezondheidszorg is alert op meldingen over ziekenhuizen die zich afsluiten voor illegalen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie