Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Documentatiecentrum over Jeronimus Bosch in zicht

Datum nieuwsfeit: 14-02-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

documentatiecentrum over Jeroen Bosch in zicht

's-Hertogenbosch heeft een wereldberoemde schilder voortgebracht Jan van Aken, ofwel Jeronimus Bosch. Maar de stad heeft noch gemeentelijk, noch particulier, noch door een instantie iets substantieels van deze laat middel-eeuwse kunstschilder bewaard. Maar de roep wordt steeds luider om van de wereldlijke reputatie die deze Bosschenaar geniet, gebruik te gaan maken. Merkbaar komt er meer aandacht voor het oprichten van een centrum gewijd aan Jeroen Bosch.

Initiatiefnemer is opnieuw de in Vught woonachtige mr.Ton Frenken. Deze voormalige directeur van de Brabantse Cultuurraad wil een documentatiecentrum inrichten. Dat is een punt waar alles over de kunstschilder bewaard wordt en waar vooral in archieven informatie kan worden gevonden. Want bewaard is er van Jan van Aken in Den Bosch niet veel, so wie so wanneer het om kunstwerken gaat.

Over zijn plannen voert Frenken in maart een besloten gesprek met enkele gemeenteambtenaren van cultuur. Op 1 maart 2000 houdt Frenken een lezing in de Azijnfabriek Bethaniestraat.

De historici beroepen zich dan wel op de documentatie die er over de persoon zou bestaan. In archieven en zeker in dat van de Zwanenbroeders is over Bosch iets terug te vinden. Een van de grote onderzoekers naar Bosch was pater P Gerlach. Deze pater kapucijn heeft over Jeroen Bosch boeken geschreven en een archief over de Bosschenaar opgebouwd.

=De grootste wereldlijke bekendheid kreeg Jeroen Bosch vier eeuwen na zijn dood met een tentoonstelling waar meer dan 300.000 bezoekers op af kwamen. Dat gebeurde allemaal nog in de vestiging aan de Bethaniëstraat waar de speciaal gebouwde houten barak er neven diende als entree en garderobe. mr.Frenken was een van de organisatoren.=De meeste werken van Bosch hangen in Spanje. Dat is niet verwonderlijk omdat de toenmalige heersers- het Spaanse koningshuis- opdrachtgever was voor de werken, zoals de Tuin der Luisten in Madrid , het drieluik met het Laatste Oordeel in Brugge], het Narrenschip in Parijs , De landloper en Christopherus in Boymans, de Keisnijding in het Prado en het Rijksmuseum en de Kruisdraging in Gent.

In Den Bosch zijn enkele markante punten aanwezig waar Bosch heeft gewoond/gewerkt, zoals Markt 61: nu Invito schoenen en Markt 29: De Kleine Winst een winkeltje in souvenirs en devotionalia. Een duidelijke bevestiging van deze vermoedens is tot nu toe door iemand gegeven.

Ook het Zwanenbroedershuis, alwaar Jeroen Bosch lid moet zijn geweest van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap en de St.Jan waar hij mogelijkerwijs aan vergaderingen heeft deelgenomen of rituelen heeft bijgewoond, kan bij de plaatsen waar Jeroen geweest moet zijn worden geschaard.

Bosch spreekt nu nog erg aan, zeker bij de jeugd al is het alleen al om zijn soms sexistische afbeeldingen, maar die hebben meer met rituelen, sekten en in de samenleving voorkomende wantoestanden te maken, dan met het eigentijds begrip sexualiteit.

Voor meer info: www.wxs.nl/~kriele.engel of Club Bastion Oranje:

www.clubs.nl/community/default.asp?club=Bastion+Oranje+%27s%2DHertogenbosch

's-hertogenbosch, 14 februari 2000/ paul kriele, telefoon 073-6910020

e-mail: (paulkriele@planet.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie