Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Nertsenfokverbod zal standhouden voor rechter'

Datum nieuwsfeit: 14-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

BONT VOOR DIEREN

valentijnsfax voor minister Brinkhorst

juridisch advies: nertsenfokverbod zal standhouden voor rechter

Stichting Bont voor Dieren stuurt vandaag een valentijnsfax naar minister Brinkhorst. Brinkhorst heeft afgelopen vrijdag in de ministerraad een wetswijziging voorgesteld om een verbod op het fokken van dieren voor hun pels te realiseren. Hiermee zou de minister de wens uitvoeren van de Tweede Kamer en van 86% van de Nederlandse bevolking (Intomart febr. '99). Collega-ministers blijken bevreesd voor juridische problemen. Als steuntje in de rug van de Landbouwminister stuurt Bont voor Dieren hem vandaag een valentijnsfax. De fax gaat vergezeld van een juridisch advies, dat in opdracht van de Stichting is uitgebracht door advocatenkantoor van den Biessen Prakken Böhler. Uit dit advies blijkt dat een nertsenfokverbod wel degelijk stand zal houden voor de rechter. Komende vrijdag staat een nertsenfokverbod opnieuw op de agenda van de ministerraad.

De pelsdierenfokkers stellen keer op keer dat de overheid haar beleid niet kan wijzigen, omdat er afspraken gemaakt zouden zijn over voortzetting van de nertsenfokkerij onder voorwaarde van de invoering van een plan van aanpak. Bont voor Dieren heeft hierover juridisch advies ingewonnen. Het gerenommeerde Amsterdamse advocatenkantoor van den Biessen Prakken Böhler concludeert dat een nertsenfokverbod met een zorgvuldige afbouwregeling voldoet aan de eisen van het vertrouwensbeginsel.

Het advocatenkantoor wijst er op dat blijkens vaste jurisprudentie een beleidswijziging van de overheid op zichzelf niet onzorgvuldig is. Het gaat om de manier waarop dat gebeurt. Alleen wanneer sprake is van concrete toezeggingen kan het beleid niet gewijzigd worden zonder een zwaarwegende wijziging in omstandigheden. De juristen zien in de uitlatingen van de minister van landbouw van de afgelopen jaren geen concrete toezeggingen. Maar zelfs als geconcludeerd wordt dat er wel sprake zou zijn van concrete toezeggingen aan de fokkers, is er een zwaarwegende reden voor de minister om hiervan af te wijken. De Tweede Kamer heeft hem bij motie gevraagd de nertsenfokkerij te verbieden, en dat is een zwaarwegen-de reden voor een beleidswijziging.

Met of zonder concrete toezeggingen, in beide gevallen is een zorgvuldige afbouwregeling voor de nertsenfokkerij geboden. Bont voor Dieren geeft, in het belang van de nertsenn, de voorkeur aan het onmiddellijk afkopen van de nertsenfokkers. Maar ook een overgangstermijn van 10 jaar, waarin de fokkers hun gedane investeringen kunnen terugverdienen, voldoet juridisch aan de eisen van zorgvuldigheid. Eerder zijn de vossen- en chinchillafokkerij al verboden met een overgangstermijn van 10 jaar.

Amsterdam, 14 februari 2000

Persinformatie:
drs Lieke Keller (020) 676 66 00 campagnecoördinator

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie