Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Foto-expositie Steunpunt Mantelzorg in Utrecht

Datum nieuwsfeit: 14-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Utrecht

Mantelzorg in beeld

In de maanden februari en maart organiseert Steunpunt Mantelzorg in Utrecht een foto-expositie. Hier wordt getoond hoe het leven van elke dag eruit ziet van mensen, die dagelijks voor een ziek kind, familielid of partner zorgen. In een drieluik wordt aan de hand van foto's en teksten uitleg gegeven over mantelzorg . Verder is er een boekwerk aanwezig waarin mantelzorgers hun eigen verhaal vertellen in de vorm van een gedicht, dagboek of `loesje-kreet'. Daarnaast zijn er ook folders te verkrijgen over het steunpunt mantelzorg zelf, over het verzorgen van een zieke thuis, allerlei ondersteunende cursussen zoals "zorgen voor een ander", "tiltechnieken" en "validation", een cursus bedoeld voor partners en familieleden van dementerende ouderen. In plaats van letterlijk te nemen wat een dementerende zegt, leert u de gevoelens van de dementerende te bevestigen. Zinloze ruzies over feiten worden dan ingeruild voor een beter contact met elkaar.

De tentoonstelling brengt drie gezinnen in beeld: zo is er het gezin met een gehandicapt zoontje. Bij het tweede gezin is de moeder ziek. Als derde wordt een ouder echtpaar belicht, waarvan de man minder valide is.

Wat de tentoonstelling laat zien is dat men 24 uur per dag mantelzorger is. Het is niet voor een dagje, zoals dat misschien voor een vrijwilliger geldt. Tegelijkertijd wil het Steunpunt benadrukken dat het leven van een mantelzorger niet alleen maar kommer en kwel is. Er zijn ook heel ontroerende momenten.

De tentoonstelling is van 1 februari tot 14 februari te bezichtigen in de Centrale Bibliotheek (op de tweede etage) en van 14 tot 28 februari bij Stichting Thuiszorg op de Oud Wulvenlaan 6 (Hoograven). Onder voorbehoud is de tentoonstelling ook nog te zien van 1 tot 14 maart bij Stichting Loket 1 op het Jaarbeursplein 17 en van 14 tot 31 maart in Ziekenhuis Oudenrijn, Van Heuven Goedhartlaan 1.

Bij Steunpunt Mantelzorg kunt u terecht voor handige tips en een luisterend oor, individueel of in een groep. Het Steunpunt geeft informatie en advies over het hulpaanbod in Utrecht, over ziektes of over regelingen die van belang zijn als u zorgt voor een ander.

Wilt u meer informatie dan kunt u altijd contact opnemen met Steunpunt Mantelzorg Utrecht tel: 030-2328157 Op dinsdag van 14.00 - 17.00 uur en vrijdag van 10.00 - 13.00 uur is men daar telefonisch rechtstreeks bereikbaar. Op andere tijden staat er een antwoordapparaat aan. Als u naam en telefoonnummer achterlaat, neemt men zo spoedig mogelijk contact met u op.


Boekenweek 2000: voorleeswedstrijd

Ter gelegenheid van de Boekenweek organiseert de Gemeentebibliotheek voor de vierde maal een voorleeswedstrijd voor volwassenen. Tijdens de voorrondes in verschillende wijken bepaalt de jury welke deelnemers in aanmerking komen voor de finale op donderdag 23 maart om 19.30 uur in de Centrale Bibliotheek.

Voorgaande jaren was de voorleeswedstrijd een groot succes. Met name de finale, waar achtereenvolgens Marjan Berk, Kader Abdolah en Manon Uphoff optraden als juryvoorzitter, werd druk bezocht. Dit jaar is Tonny Vos-Dahmen aanwezig om de prijzen uit te reiken. Zij leest voor uit eigen werk en kiest daarvoor een fragment dat past binnen het thema van de Boekenweek: Lectori Salutem; verhalen uit de klassieke oudheid. De voorlezers die meedingen naar de Utrechtse Voorleestrofee kiezen hun voor te lezen tekst ook binnen dit thema.

Voorlezen is een kunst die met name in kleine kring, op de rand van het bed, beoefend wordt en dat is jammer. Goed voorlezen is verrukkelijk om naar te luisteren en neemt de toehoorder helemaal mee in het verhaal. Door middel van de voorleeswedstrijd wil de Gemeentebibliotheek aandacht vragen voor de ondergewaardeerde kunst van het voorlezen aan volwassenen en de luisteraars met veel verschillende teksten in aanraking brengen.

Deelnemers kunnen zich tot 10 februari 2000 opgeven bij alle bibliotheekvestigingen van de Gemeentebibliotheek Utrecht. Het aantal plaatsen voor deelnemers is beperkt; aanmeldingen worden daarom in volgorde van binnenkomst behandeld. Iedere kandidaat mag een fragment of verhaal van maximaal vijf minuten voorlezen. De keuze van de tekst is vrij, oorspronkelijk Nederlands-, vertaald - of eigen werk komt in aanmerking. Het voorlezen van poëzie is niet toegestaan. Als u hulp nodig heeft bij het zoeken van een geschikte tekst kunt u vanzelfsprekend terecht bij de dichtstbijzijnde vestiging van de Gemeentebibliotheek! Een kopie van de voor te lezen tekst moet worden meegestuurd. Na opgave hoort u of en zo ja bij welke voorronde u bent ingedeeld. Medewerkers, familieleden van medewerkers en anderzins bij de Gemeentebibliotheek betrokkenen zijn van deelname uitgesloten.

Luisteraars zijn zowel bij de voorrondes als bij de finale van harte welkom, de toegang is gratis.

Voorrondes worden gehouden in:
* Bibliotheek Tuinwijk: maandag 21 februari om 19.30 uur,
* Centrale Bibliotheek: donderdag 24 februari om 19.30 uur
* Bibliotheek Overvecht: zaterdag 26 februari om 11.00 uur

De finale vindt plaats op donderdag 23 maart om 19.30 uur in de Centrale Bibliotheek

De Utrechtse voorleesdagen Boekenweek 2000 is een initiatief van de Gemeentebibliotheek Utrecht en wordt mede mogelijk gemaakt door Broese Wristers en de Stichting Vrienden van de Gemeentebibliotheek.

Voor inlichtingen: mw. C. Kamphof 030-2861878


Boekenweek 2000: Imme Dros

Tijdens de Boekenweek 2000, die het thema "Lectori Salutem: verhalen uit de klassieke oudheid" heeft, komt op maandag 13 maart om 20.00 uur Imme Dros naar de Centrale Bibliotheek.

Imme Dros is bekend als meermalen bekroond kinderboekenschrijfster, maar daarnaast is zij ook Nederlands meest gerespecteerde bewerkster van verhalen uit de klassieke oudheid. Haar bewerking van Homerus' Odysseus, voorgelezen door Ton Lutz kluisterde duizenden aan de radio.

Op 13 maart wordt Imme Dros geïnterviewd over haar werkwijze en opvattingen bij het bewerken van klassieke verhalen, leest zij een stuk voor en kunnen bezoekers met haar van gedachten wisselen.

Toegang vrij, opgeven wordt dringend aangeraden: 030 - 286 1800. De organisatie is in samenwerking met de SLAU (Stichting Literaire Activiteiten Utrecht).

Voor inlichtingen: mw. C. Kamphof 030-2861878


Lombok Mondiaal: multicultureel studiecentrum

"Lombok Mondiaal, studiecentrum van culturen". Met deze landelijke primeur heeft de wijk Lombok, waar mensen uit vele verschillende culturen samenwonen, een unieke multiculturele, multimediale informatiebibliotheek.

In dit telematicacentrum aan de Kanaalstraat 199b kan de burger kennis nemen van de mogelijkheden van de nieuwe media. Er kan via een speciaal ontworpen website wereldwijd informatie worden verzameld. Ook kan de gebruiker de mediacollectie over de multiculturele samenleving raadplegen. In Lombok Mondiaal kunnen mensen van verschillende culturen elkaar ontmoeten en van elkaar leren. Ook biedt het centrum cursussen aan op het gebied van nieuwe media en computers. Lombok Mondiaal is opgezet met behulp van subsidies van het Urban-project Regionale Ontwikkeling en de Gemeente Utrecht, fonds sociale integratie.

Via Lombok Mondiaal wil de Gemeentebibliotheek bruggen bouwen tussen culturen en leeftijdsgroepen: het studiecentrum als informatieschakel van een samenleving in beweging.

Voor inlichtingen: Bibliotheek Lombok, dhr. H. Donck 030-2861950


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...