Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Foto-expositie Steunpunt Mantelzorg in Utrecht

Datum nieuwsfeit: 14-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Utrecht

Mantelzorg in beeld

In de maanden februari en maart organiseert Steunpunt Mantelzorg in Utrecht een foto-expositie. Hier wordt getoond hoe het leven van elke dag eruit ziet van mensen, die dagelijks voor een ziek kind, familielid of partner zorgen. In een drieluik wordt aan de hand van foto's en teksten uitleg gegeven over mantelzorg . Verder is er een boekwerk aanwezig waarin mantelzorgers hun eigen verhaal vertellen in de vorm van een gedicht, dagboek of `loesje-kreet'. Daarnaast zijn er ook folders te verkrijgen over het steunpunt mantelzorg zelf, over het verzorgen van een zieke thuis, allerlei ondersteunende cursussen zoals "zorgen voor een ander", "tiltechnieken" en "validation", een cursus bedoeld voor partners en familieleden van dementerende ouderen. In plaats van letterlijk te nemen wat een dementerende zegt, leert u de gevoelens van de dementerende te bevestigen. Zinloze ruzies over feiten worden dan ingeruild voor een beter contact met elkaar.

De tentoonstelling brengt drie gezinnen in beeld: zo is er het gezin met een gehandicapt zoontje. Bij het tweede gezin is de moeder ziek. Als derde wordt een ouder echtpaar belicht, waarvan de man minder valide is.

Wat de tentoonstelling laat zien is dat men 24 uur per dag mantelzorger is. Het is niet voor een dagje, zoals dat misschien voor een vrijwilliger geldt. Tegelijkertijd wil het Steunpunt benadrukken dat het leven van een mantelzorger niet alleen maar kommer en kwel is. Er zijn ook heel ontroerende momenten.

De tentoonstelling is van 1 februari tot 14 februari te bezichtigen in de Centrale Bibliotheek (op de tweede etage) en van 14 tot 28 februari bij Stichting Thuiszorg op de Oud Wulvenlaan 6 (Hoograven). Onder voorbehoud is de tentoonstelling ook nog te zien van 1 tot 14 maart bij Stichting Loket 1 op het Jaarbeursplein 17 en van 14 tot 31 maart in Ziekenhuis Oudenrijn, Van Heuven Goedhartlaan 1.

Bij Steunpunt Mantelzorg kunt u terecht voor handige tips en een luisterend oor, individueel of in een groep. Het Steunpunt geeft informatie en advies over het hulpaanbod in Utrecht, over ziektes of over regelingen die van belang zijn als u zorgt voor een ander.

Wilt u meer informatie dan kunt u altijd contact opnemen met Steunpunt Mantelzorg Utrecht tel: 030-2328157 Op dinsdag van 14.00 - 17.00 uur en vrijdag van 10.00 - 13.00 uur is men daar telefonisch rechtstreeks bereikbaar. Op andere tijden staat er een antwoordapparaat aan. Als u naam en telefoonnummer achterlaat, neemt men zo spoedig mogelijk contact met u op.


Boekenweek 2000: voorleeswedstrijd

Ter gelegenheid van de Boekenweek organiseert de Gemeentebibliotheek voor de vierde maal een voorleeswedstrijd voor volwassenen. Tijdens de voorrondes in verschillende wijken bepaalt de jury welke deelnemers in aanmerking komen voor de finale op donderdag 23 maart om 19.30 uur in de Centrale Bibliotheek.

Voorgaande jaren was de voorleeswedstrijd een groot succes. Met name de finale, waar achtereenvolgens Marjan Berk, Kader Abdolah en Manon Uphoff optraden als juryvoorzitter, werd druk bezocht. Dit jaar is Tonny Vos-Dahmen aanwezig om de prijzen uit te reiken. Zij leest voor uit eigen werk en kiest daarvoor een fragment dat past binnen het thema van de Boekenweek: Lectori Salutem; verhalen uit de klassieke oudheid. De voorlezers die meedingen naar de Utrechtse Voorleestrofee kiezen hun voor te lezen tekst ook binnen dit thema.

Voorlezen is een kunst die met name in kleine kring, op de rand van het bed, beoefend wordt en dat is jammer. Goed voorlezen is verrukkelijk om naar te luisteren en neemt de toehoorder helemaal mee in het verhaal. Door middel van de voorleeswedstrijd wil de Gemeentebibliotheek aandacht vragen voor de ondergewaardeerde kunst van het voorlezen aan volwassenen en de luisteraars met veel verschillende teksten in aanraking brengen.

Deelnemers kunnen zich tot 10 februari 2000 opgeven bij alle bibliotheekvestigingen van de Gemeentebibliotheek Utrecht. Het aantal plaatsen voor deelnemers is beperkt; aanmeldingen worden daarom in volgorde van binnenkomst behandeld. Iedere kandidaat mag een fragment of verhaal van maximaal vijf minuten voorlezen. De keuze van de tekst is vrij, oorspronkelijk Nederlands-, vertaald - of eigen werk komt in aanmerking. Het voorlezen van poëzie is niet toegestaan. Als u hulp nodig heeft bij het zoeken van een geschikte tekst kunt u vanzelfsprekend terecht bij de dichtstbijzijnde vestiging van de Gemeentebibliotheek! Een kopie van de voor te lezen tekst moet worden meegestuurd. Na opgave hoort u of en zo ja bij welke voorronde u bent ingedeeld. Medewerkers, familieleden van medewerkers en anderzins bij de Gemeentebibliotheek betrokkenen zijn van deelname uitgesloten.

Luisteraars zijn zowel bij de voorrondes als bij de finale van harte welkom, de toegang is gratis.

Voorrondes worden gehouden in:
* Bibliotheek Tuinwijk: maandag 21 februari om 19.30 uur,
* Centrale Bibliotheek: donderdag 24 februari om 19.30 uur
* Bibliotheek Overvecht: zaterdag 26 februari om 11.00 uur

De finale vindt plaats op donderdag 23 maart om 19.30 uur in de Centrale Bibliotheek

De Utrechtse voorleesdagen Boekenweek 2000 is een initiatief van de Gemeentebibliotheek Utrecht en wordt mede mogelijk gemaakt door Broese Wristers en de Stichting Vrienden van de Gemeentebibliotheek.

Voor inlichtingen: mw. C. Kamphof 030-2861878


Boekenweek 2000: Imme Dros

Tijdens de Boekenweek 2000, die het thema "Lectori Salutem: verhalen uit de klassieke oudheid" heeft, komt op maandag 13 maart om 20.00 uur Imme Dros naar de Centrale Bibliotheek.

Imme Dros is bekend als meermalen bekroond kinderboekenschrijfster, maar daarnaast is zij ook Nederlands meest gerespecteerde bewerkster van verhalen uit de klassieke oudheid. Haar bewerking van Homerus' Odysseus, voorgelezen door Ton Lutz kluisterde duizenden aan de radio.

Op 13 maart wordt Imme Dros geïnterviewd over haar werkwijze en opvattingen bij het bewerken van klassieke verhalen, leest zij een stuk voor en kunnen bezoekers met haar van gedachten wisselen.

Toegang vrij, opgeven wordt dringend aangeraden: 030 - 286 1800. De organisatie is in samenwerking met de SLAU (Stichting Literaire Activiteiten Utrecht).

Voor inlichtingen: mw. C. Kamphof 030-2861878


Lombok Mondiaal: multicultureel studiecentrum

"Lombok Mondiaal, studiecentrum van culturen". Met deze landelijke primeur heeft de wijk Lombok, waar mensen uit vele verschillende culturen samenwonen, een unieke multiculturele, multimediale informatiebibliotheek.

In dit telematicacentrum aan de Kanaalstraat 199b kan de burger kennis nemen van de mogelijkheden van de nieuwe media. Er kan via een speciaal ontworpen website wereldwijd informatie worden verzameld. Ook kan de gebruiker de mediacollectie over de multiculturele samenleving raadplegen. In Lombok Mondiaal kunnen mensen van verschillende culturen elkaar ontmoeten en van elkaar leren. Ook biedt het centrum cursussen aan op het gebied van nieuwe media en computers. Lombok Mondiaal is opgezet met behulp van subsidies van het Urban-project Regionale Ontwikkeling en de Gemeente Utrecht, fonds sociale integratie.

Via Lombok Mondiaal wil de Gemeentebibliotheek bruggen bouwen tussen culturen en leeftijdsgroepen: het studiecentrum als informatieschakel van een samenleving in beweging.

Voor inlichtingen: Bibliotheek Lombok, dhr. H. Donck 030-2861950


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie