Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Stichting Plato over steun OC&W aan hoogbegaafde kinderen

Datum nieuwsfeit: 14-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

STICHTING PLATO

Ministerie van OC&W vindt wiel opnieuw uit

Na jaren van onduidelijkheid is er nu eindelijk een landelijk informatiecentrum waar alle ouders, leerkrachten en hulpverleners terecht kunnen voor informatie en doorverwijzing in verband met hoogbegaafde kinderen. Voorheen liep iedereen die te maken kreeg met vraagstukken over hoogbegaafde kinderen vast in het zoeken naar informatie. Ouders kwamen niet terecht bij de juiste hulpverleners, leerkrachten konden de hoogbegaafden in hun klas niet goed begeleiden door gebrek aan informatie en huisartsen, consultatiebureaus en Riagg's wisten niet hoe ze een hoogbegaafd kind uit hun isolement konden halen. Door alle informatie op één punt te verzamelen kunnen er nu onderlinge doorverwijzingen en koppelingen plaatsvinden die voorheen niet mogelijk waren. Het Landelijk Informatiecentrum Hoogbegaafdheid - kortweg Stichting Plato, heeft zich ten doel gesteld hoogbegaafde kinderen volledig te laten integreren binnen het reguliere onderwijs en in de maatschappij door middel van vroegtijdige herkenning erkenning en begeleiding.

Investeren in begaafdheid
Het platform hoogbegaafdheid (inmiddels opgeheven) gaf in hun rapport 'investeren in begaafdheid' al aan dat er vanuit het departement in verband met vroegtijdige onderkenning van hoogbegaafde kinderen er een informatiestroom op gang moest komen voor consultatiebureaus, huisartsen en peuterspeelzalen. Daarnaast is er in hetzelfde rapport sprake van het ontwikkelen van lesprogramma's voor hoogbegaafde leerlingen in de basisschool, het instrueren van aankomende leerkrachten via de PABO's en het opzetten van een begeleidingsplan via de schoolbegeleidingsdiensten. Vervolgens adviseerde het platform dat de doorstroom naar het voortgezet onderwijs flexibeler moet worden en dat de onderwijsinspectie ook de kwaliteit van het onderwijs aan hoogbegaafden moet bewaken.
Het rapport van het platform dateert uit 1996. Alle aanbevelingen zijn niet of nauwelijks serieus genomen. Op dit moment vallen veel hoogbegaafde kinderen tussen wal en schip omdat er vanuit het Ministerie te weinig aandacht voor is. Alle aandacht vanuit het ministerie gaat (terecht) naar die kinderen die in het onderwijs die niet mee kunnen komen. De problemen van kinderen die te snel gaan voor het reguliere onderwijs dreigen echter vergeten te raken. Juist omdat het een intellectueel bevoorrechte groep is, lijkt het zo te zijn dat ze zondermeer succesvol zijn. Het tegendeel is echter waar. Ook het platform was zich dit bewust. Immers, in het rapport staat ook te lezen dat 'het platform een bijdrage wil leveren aan het ontwikkelen van een zodanige competentie in het onderwijs dat de hoogbegaafde leerling herkend en adequaat begeleid wordt, zodat hij op termijn niet langer als probleem wordt ervaren en zijn kwetsbaarheid verdwijnt'.

Het ministerie van OC&W geeft geld uit aan iets wat al bestaat De doelstellingen van Stichting Plato komen in grote lijnen overeen met die van het platform. Dat het platform is opgeheven, komt zeker niet omdat de doelstellingen zijn gehaald. Het platform is opgeheven omdat het in die structuur niet kon functioneren. Oud platform-lid Hans van Oordt: 'Het platform was een kostbare wassen neus'. Het lijkt nu dat er vanuit het Ministerie een nieuwe vorm is gevonden om toch iets aan de problemen van hoogbegaafde kinderen te doen. Het lijkt er echter wel op dat het ministerie het wiel opnieuw aan het uitvinden is. Daar waar Stichting Plato, een stichting met slechts vrijwilligers die financieel afhankelijk is van donateurs en giften, binnen anderhalf jaar in staat is gebleken bijna het hele veld, van consultatiebureaus, peuterspeelzalen, basisscholen, PABO's, Riagg's, schoolbegeleidingsdiensten, ouders, universiteiten, pedagogische test- en adviesbureau's tot alle overkoepelende organisaties en organen, voor te lichten, wil het ministerie nu een informatiecentrum gaan starten. Daar waar veel aanbevelingen van het platform worden gerealiseerd door een stichting die het Ministerie geen cent kost, gaat datzelfde Ministerie geld uitgeven aan iets wat allang bestaat. Al vele malen heeft Stichting Plato pogingen gedaan om bij het Ministerie voet aan de grond te krijgen. Keer op keer waren de complimenten groot en de financiële tegemoetkomingen nihil. Die waardering ging zelfs zover dat Stichting Plato als enige op het gebied van hoogbegaafdheid een vermelding heeft op het kennisnet van het Ministerie. In diezelfde anderhalf jaar heeft Stichting Plato drie brochures uitgegeven (en een vierde in de maak). Een brochure voor ouders, één voor basisscholen (met een leerplan) en een derde over specifiek aan hoogbegaafdheid gerelateerde problemen hebben inmiddels gretig aftrek gevonden.

Nieuwetijdskinderen?
Door het uitblijven van goed beleid was het tot op dit moment voor veel ouders en scholen onduidelijk waar zij zich met hun problemen konden vervoegen. Wanneer ouders zien dat hun kind in de problemen raakt zijn zij geneigd om hiervoor een hoge prijs te betalen. De testbureaus schoten als paddestoelen uit de grond evenals de hulpverleners met als absoluut dieptepunt de 'tekentherapie' en de 'nieuwetijdskinderen'. Natuurlijk willen ouders het beste voor hun kind, maar door te veel ondeskundig advies raakten veel hoogbegaafden in een nog dieper dal. Stichting Facta, Stichting Plato en Stichting V.I.B hebben inmiddels het FKH (Federatie Kwaliteitswaarborg Hoogbegaafdenzorg) opgericht. Het doel van FKH (voorzitter, drs. H. van Oordt) is het uitbannen van testbureaus en ondeskundige adviseurs die niet zo zeer het belang van het hoogbegaafde kind behartigen, maar vooral het belang van het spekken van de eigen portemonnaie. Het is natuurlijk logisch dat wanneer ouders de wanhoop nabij zijn, zij bereid zijn om grote bedragen neer te tellen voor het welzijn van hun in de problemen geraakte kind. Aangezien de overheid onder andere de taak heeft om de burgers te beschermen, is het vreemd dat zich op de 'hoogbegaafdenmarkt' allerlei wonderdokters mogen aanbieden om met warrige therapieën veel geld uit de zakken van ouders van hoogbegaafde kinderen te kloppen.

Kenniscentrum hoogbegaafdheid
Telkens weer blijkt dat alle initiatieven om deze kwetsbare groep te beschermen, moeten komen vanuit de particuliere hoek. Meestal spreekt de overheid in termen van 'de zwakkeren in de samenleving'. Ook hoogbegaafde kinderen zijn zo'n groep zwakkeren. Om iets duidelijker te zijn: 1 hoogbegaafde per klas. Ook zij hebben recht op erkenning.
Hoewel verschillende particuliere instellingen, waaronder eerder genoemde Stichting Facta en Stichting Plato, al jaren ijveren en resultaten boeken voor deze groep kinderen, gaat het Ministerie nu, als mosterd na de maaltijd, de belangen van deze kinderen laten behartigen door reeds bestaande instellingen die hun expertise weer moeten gaan halen uit die particuliere instellingen. Het lijkt de wereld op z'n kop. Wanneer het Ministerie deze kinderen serieus wil nemen zal ze moeten beginnen met het serieus nemen van de kennis en de ervaringen van bestaande instellingen. Het ministerie zal ook de problemen van deze kinderen serieus moeten nemen. Bijvoorbeeld het vergoeden van orthopedagogische hulp en van reiskosten (van en naar school, als deze te ver weg is) zou wettelijk geregeld moeten worden, net zoals dit voor andere 'zwakke' groepen kinderen wettelijk geregeld is.
Zo zijn er nog veel meer zaken die Stichting Plato op de politieke agenda wil zetten.
De algemene zorg voor hoogbegaafde kinderen zou door de overheid standaard in het beleid moeten worden opgenomen. De kennis is in voldoende mate aanwezig bij Plato, Facta en VIB (samen FKH), waarbij ook de vakorganisaties NIP, BOKA, NVO en een Schoolbegeleidingsdienst zijn aangesloten. Ook het C.B.O. en de PABU beschikken over een grote expertise. De overheid zou er goed aan doen deze particuliere instellingen te benoemen tot professioneel kenniscentrum en de financiën hiervoor beschikbaar moeten stellen.
Het bespaart het Ministerie veel tijd en moeite. Het wiel was al uitgevonden.

Voor meer informatie:

Wateringen, 14 februari 1999
Landelijk Informatiecentrum Hoogbegaafdheid - Stichting Plato Tel: 0174-294710 (09.00 - 17.00)
Website: www.plato.caiw.nl

14 feb 00 11:12

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...