Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brinkhorst vraagt advies wetsvoorstel mestafzetcontracten

Datum nieuwsfeit: 14-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Mededeling voor de vakpers van het ministerie van LNV 29 februari 2000

Brinkhorst vraagt advies over wetsvoorstel mestafzetcontracten

Minister L.J. Brinkhorst heeft het wetsvoorstel ter invoering van een stelsel van mestafzetovereenkomsten voor advies naar een groot aantal maatschappelijke organisaties gestuurd. Zij kunnen tot 17 maart commentaar geven. Nadat het commentaar van de organisaties is verwerkt, komt het wetsvoorstel in de ministerraad met het oog op een adviesaanvraag bij de Raad van State.

In het wetsvoorstel tot wijziging van de Meststoffenwet wordt het stelsel van mestafzetovereenkomsten geintroduceerd dat is aangekondigd in de brief aan de Tweede Kamer van 10 september 1999 van de ministers Brinkhorst en Pronk. Dat systeem moet waarborgen dat op landelijk niveau niet meer mest wordt geproduceerd dan door producenten op het eigen bedrijf kan worden aangewend of bij derden kan worden afgezet.
De forfaitaire normen die zullen worden gehanteerd voor de mestproductie per diersoort zijn in dit concept-wetsvoorstel nog niet definitief. Zij kunnen nog worden aangepast naar aanleiding van een deskundigen-advies dat de commissie Tamminga binnenkort zal uitbrengen .

Het wetsvoorstel regelt verder een aanscherping van de normen van het stelsel van regulerende mineralenheffingen (Minas) in 2002 en verder en een aanpassing van de Minasheffingen.
Van de eerder aangekondigde bestemmingsheffing ter financiering van de uitvoeringslasten is afgezien.

Het wetsvoorstel voorziet verder in het bij de mineralenheffing betrekken van de stikstofbinding door vlinderbloemigen. Afhankelijk van het gewas varieert die post van 30 tot 160 kilogram per ha. Op ruwweg 15.000 hectare worden in Nederland vlinderbloemigen geteeld.

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij: www.minlnv.nl/

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie