Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

D66 stemt in met akkoord over huurprijsbeleid

Datum nieuwsfeit: 15-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
D66

15 februari 2000

D66 stemt in met akkoord over huurprijsbeleid

Nicky van 't Riet

In de Tweede Kamer heeft Nicky van 't Riet tot het laatst gestreden voor een inflatievolgend huurbeleid, maar voor het jaar 2000 zit dat er nog net niet in. "Het is geen goud, misschien geen zilver maar dan toch zeker brons". Verder denkt Van 't Riet op dit moment het meest maximale binnen te hebben gehaald. "Het gaat uiteindelijk wel om een huurbeleid waar 3 miljoen mensen direct mee hebben te maken en niet om politiek prestige".

In de afgelopen weken hebben de standpunten over het huurprijsbeleid zich alleen maar verhard. Staatssecretaris Remkes had in eerste instantie voorgesteld de huren met maximaal 4.50% te laten stijgen en was slechts bereid dat percentage bij te stellen tot 4.25%. Een Kamermeerderheid steunde de motie Van 't Riet. In deze motie werd verwoord dat voor al die woningen die relatief duur zijn gezien de kwaliteit van de woningen de huurstijging niet meer mag bedragen dan het inflatiepercentage (2.2%). Voor woningen die relatief goedkoop zijn gezien het comfor van die woning mag de huur stijgen met maximaal
4.25%.

Deze motie is eind november door de Kamer aangenomen en wat volgde was een heel circus van meer en minder fraaie pogingen om de Kamer op andere gedachten te brengen. Juridische obstacels, schadeclaims vanwege gewekte verwachtingen bij de verzelfstandiging van de corporaties (brutering), extra kosten van honderden miljoenen voor Niet Winstbeogende Instellingen (verzorgingshuizen e.d.) waarmee nog onderhandeld wordt over de afkoop van subsidies.

In de uren lange overleggen die daarna nog in de Kamer zijn gevoerd over het huurbeleid is gebleken dat de juridische obstakels en de schadeclaims niet erg hard zijn en volgens sommigen zelf boter zacht, zodat de conclusie was dat er bij staattssecretaris Remkes sprake moest zijn van politieke onwil.

Van 't Riet: "Vele malen heb ik, maar ook andere Kamerleden alternatieven aangedragen, maar alles werd door Remkes naar de prullenbak verwezen. Aan het eind van het zoveelste debat heb ik dan ook verzucht dat deze staatssecretaris zo flexibel is als beton. Het vervelende van het geheel is dat Remkes uiteindelijk gelijk heeft als hij zegt dat de regering regeert. Effectief betekende dat in deze situatie dat als hij voet bij stuk zou houden de huur gewoon met 4.25% maximaal verhoogd zou worden. In de Kamer was er dan toch echt geen meerderheid te vinden om deze staatssecretaris en eventueel het hele Kabinet naar huis te sturen. Dat mag je laf vinden, maar dat is wel de politieke realiteit".

Dinsdag 15 februari heeft de staatssecretaris het volgende voorstel aan de Kamer gedaan:


· De maximale huurstijging wordt voor 2000 3.8%
· Mensen met huursubsidie worden gecompenseerd als zij een huurprijsverhoging krijgen aangezegd van boven de inflatie
· Corporaties moeten motiveren waarom zij een huurstijging nodig hebben van meer dan de inflatie

· In 2001 zal worden onderzocht of het mogelijk is om de systematiek van de motie ingevoerd kan worden zodat relatief dure huizen automatisch maximaal met de inflatie mogen stijgen
· Met de corporaties worden indringende gesprekken gevoerd om de gemiddelde huuprijsstijging op het niveau van de inflatie uit te laten komen.
D66 kan hiermee leven en zal sterk inzetten op een verdere noodzakelijke matiging van de huren in 2001.

Nicky van 't Riet
Woordvoerder Volkshuisvesting
E-mail:(N.vtRiet@tk.parlement.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie