Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitreiking NWO/SPINOZA-premies aan vier toponderzoekers

Datum nieuwsfeit: 15-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Afd. Voorlichting & Communicatie
Postbus 93138
2509 AC DEN HAAG

Uitnodiging aan de media
10 februari 2000

Uitreiking NWO/SPINOZA-premies aan vier toponderzoekers

Op dinsdag 15 februari zal de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, drs. L.M.L.H.A. Hermans aan vier vooraanstaande onderzoekers de NWO/SPINOZA-premies 1999 uitreiken. De NWO/SPINOZA-premie is met drie miljoen gulden per onderzoeker de grootste prijs die de wetenschap in Nederland kent. De onderzoekers ontvangen de premie dan ook als waardering voor hun wetenschappelijke prestaties en als stimulans voor verder onderzoek. Tot de eerste SPINOZA-laureaten in 1995 behoort prof. dr. G. 't Hooft, Nobelprijswinnaar Natuurkunde 1999. Tijdens de bijeenkomst zal de voorzitter van NWO, dr. R.J. van Duinen, de nieuwe zogenoemde Vernieuwingsimpuls presenteren. De feestelijke bijeenkomst vindt plaats in de Nieuwe Kerk, Spui 175, Den Haag vanaf 13.30 uur.

Mediavertegenwoordigers zijn hierbij van harte welkom. Zie programma onder dit bericht.

De SPINOZA-laureaten zijn: prof. dr. C.W.J. Beenakker, hoogleraar Theoretische natuurkunde, Universiteit Leiden, prof. dr. ir. R. de Borst, hoogleraar Toegepaste mechanica, Technische Universiteit Delft, mw. prof. dr. E.A. Cutler, hoogleraar Vergelijkende taalpsychologie, Katholieke Universiteit Nijmegen / Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek, Nijmegen en prof. dr. R.H.A. Plasterk, hoogleraar Moleculaire biologie, Universiteit van Amsterdam, tot 1 februari verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut, Amsterdam, per die datum directeur Hubrecht Laboratorium van de KNAW in Utrecht.

Prof. dr. Carlo Beenakker zal zijn gehoor tijdens de bijeenkomst tonen hoe orde en chaos samenhangen en waarom een 'elektronische biljartbal' zoveel moeite heeft zich aan de wetmatigheden van zijn equivalent op de biljarttafel te houden. De grondslagen hiervoor vinden we in een van de grootste ontdekkingen van de twintigste eeuw.
Prof. dr. ir. René de Borst is gefascineerd door het kapotgaan der dingen. Aardbevingen, slijtage, 'moeheid' of overbelasting leiden tot scheuren, breuken, rampen. Om het gedrag van belaste materialen te bestuderen helpt de wiskunde de onderzoekers verder. Maar een overwogen interpretatie van de getallen blijft nodig.
Prof. dr. Anne Cutler zal haar gehoor confronteren met het gegeven dat de Nederlandse taal vijfendertig klanken telt. Hiermee zijn tienduizenden woorden te vormen die echter onvermijdelijk veel op elkaar lijken. Bovendien plezieren sprekers hun luisteraars niet met een duidelijke scheiding tussen de woorden. Gesproken woorden worden aaneengeregen: de grondstof voor taalpsychologen die de onzichtbare en razendsnelle processen in het menselijke hoofd proberen te ontrafelen.
Prof. dr. Ronald Plasterk laat zich in zijn bijdrage leiden door de functie van de levende natuur, in tegenstelling tot de 'functieloze' dode natuur. Via de functie van zwemvliezen van een eend, de functie van de huidmondjes in een blad en die van een celorganel zoals een mitochondrion, daalt hij af tot het erfelijke niveau, de genen. Alles in het leven heeft een functie, maar hoe staat het met het leven zelf?

Nadere informatie bij NWO, afd. Voorlichting & Communicatie, tel. 070 3440713, fax 070 3850971, e-mail (news@nwo.nl), internet www.nwo.nl.

00-08e

PROGRAMMA:
NWO/SPINOZA-premies 1999
Feestelijke uitreiking en symposium
Dinsdag 15 februari 2000, Nieuwe Kerk, Den Haag

13.30 uur Ontvangst met koffie/thee

14.00 uur Opening door prof. dr. Eduard Klasen, waarnemend directeur van NWO

Voordrachten van de laureaten, met telkens een beknopte inleiding door prof. dr. Eduard Klasen

14.05 uur Toevalsmatrixtheorie: Orde in Chaos
Prof. dr. Carlo Beenakker

14.35 uur Het Kapotgaan der Dingen
Prof. dr. ir. René de Borst

15.05 uur Hoe het Woord het Oor Verovert
Prof. dr. Anne Cutler

15.35 uur Koffie/thee pauze

16.05 uur De Functie van Genen
Prof dr. Ronald Plasterk

16.35 uur Dr. Reinder van Duinen, voorzitter NWO
Presentatie Vernieuwingsimpuls

16.50 uur Uitreiking van de SPINOZA-premies 1999 door Drs. L.M.L.H.A. Hermans, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

17.15 uur Afsluiting en receptie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie