Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Afdoening motie Van de Scheur gemeente Rotterdam

Datum nieuwsfeit: 15-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rotterdam

Afdoening motie van de Scheur

(15-2) Het College van B. en W. stelt de raad
voor om de motie Van de Scheur (november 1997) over de consequenties van verzelfstandiging en privatisering van gemeentelijke diensten en bedrijven voor de inkomens van overheidspersoneel en voor de burgers af te doen. Uit onderzoek en na bestudering van de (openbare) jaarverslagen blijkt dat de inkomens van de leidinggevenden bij ENECO, AVR en het waterbedrijf Europoort conform de bedrijfs-CAO wordt overeengekomen.
De beloning van de directieleden is echter
een verantwoordelijkheid van de Raad van Commissarissen (RvC). Deze beloning wordt vastgesteld na advisering door een externe deskundige die een goed beeld heeft van de markt zodat de beloningen marktconform zijn. Bij de verzelfstandiging van de Drinkwater Leiding Rotterdam in 1991 en het Gemeente Energiebedrijf in 1992 is - in overleg met de vakbonden - sprake geweest van een eenmalige reële loonsverhoging van alle medewerkers.

De verzelfstandiging van het elektriciteits-distributiebedrijf (ENECO) heeft niet geleid tot extra stijging van de tarieven. Bij het verzelfstandigde Waterbedrijf Europoort is tot en met 1999 sprake van een gematigde prijsstijging van 1,9% per jaar (excl. 1% voor inflatie). Uit deze stijging wordt het totale investerings-programma, inclusief de aanleg van watermeters, gefinancieerd. Voor het jaar 2000 zal het tarief slechts met het voor het waterbedrijf geldende inflatiepercentage (1%) worden verhoogd. De tarieven voor afvalverbranding bij de AVR behoren tot de allerlaagste tarieven in Nederland. De verkoop van het Gemeentelijk Rekencentrum (GRC) en de sanering en verkoop van de Gemeentedrukkerij begin jaren 90 heeft geen gevolgen voor de burgers gehad.
De privatisering van de EZH zal leiden tot versterkt overheidstoezicht op de werking van de mededingingsregels en het beschermen van de kleinverbruiker. Exacte gevolgen van het openstellen van de markt voor de klanten zijn
nog niet te overzien.

Op 24 februari zal de gemeenteraad het voorstel over de afdoening van de motie Van de Scheur behandelen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie