Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Amendement verlies Nederlanderschap vreemde krijgsdienst

Datum nieuwsfeit: 15-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Tweede Kamer der Staten Generaal


25891000.015 amendement verhagen verlies nederlanderschap in geval van vreemde krijgsdienst

Gemaakt: 24-2-2000 tijd: 10:34

TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL


2

Vergaderjaar 1999-2000


25 891 (R 1609)

Wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap met betrekking tot de verkrijging, de verlening en het verlies van het Nederlanderschap

Nr. 15

AMENDEMENT VAN HET LID VERHAGEN

Ontvangen 15 februari 2000

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel P, wordt aan artikel 15, eerste lid, onder wijziging van de punt aan het slot van onderdeel d in een puntkomma, een onderdeel toegevoegd:

e. indien hij zich in vreemde krijgsdienst begeeft of zich aansluit bij een vreemde groepering die betrokken is bij gevechtshandelingen tegen het Koninkrijk.

Toelichting

De situatie tijdens de Kosovocrisis heeft aangetoond dat het schrappen van de verliesbepaling wanneer men als Nederlander in vreemde krijgsdienst treedt dient te worden herzien. Tijdens de Kosovocrisis is aan de orde geweest dat voormalig Joegoslaviërs die inmiddels (al dan niet uitsluitend) over de Nederlandse nationaliteit beschikten naar hun voormalige vaderland zouden afreizen met het oogmerk zich te voegen bij de strijdkrachten aldaar. Een dergelijke gang van zaken kan zich in de toekomst herhalen. Met dit amendement wordt duidelijk gemaakt dat het zich begeven in vreemde krijgsdienst of het zich aansluiten bij een vreemde groepering niet verenigbaar is met het bezit van de Nederlandse nationaliteit. Dit geldt op het moment dat de vreemde mogendheid of groepering in gevechtshandelingen betrokken raakt tegen (onder meer) het koninkrijk. Niet noodzakelijk is dat de betrokkene zelf gevechtshandelingen verricht tegen het Koninkrijk.

Verhagen

Copyright Tweede Kamer der Staten Generaal

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie