Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zalm geeft college Erasmus Rotterdam over begrotingsbeleid

Datum nieuwsfeit: 15-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Erasmus Universiteit Rotterdam

15 februari 2000

Zalm geeft college aan studenten over zijn begrotingsbeleid

Drs. G. Zalm, minister van Financiën, komt op 15 februari 2000 naar de Erasmus Universiteit in het kader van de Grote Financiën Prijs. Dit is een wedstrijd waarin het ministerie studenten uitdaagt een essay te schrijven over een thema op financieel economisch of fiscaal terrein.

Om deze prijsvraag nog eens onder de aandacht te brengen, komt de minister zelf op bezoek. Hij spreekt de studenten toe in de Forum-zaal van het M-gebouw en geeft hen uitleg over zijn gevoerde begrotingsbeleid.

In zijn rede, getiteld Wie krijgt de schuld ? gaat minister Zalm in op het naoorlogse begrotingsbeleid, en met name ook over het sinds 1994 onder zijn leiding gevoerde trendmatige begrotingsbeleid, met zijn strikte scheiding tussen uitgaven en inkomsten.

De sterk opgelopen tekorten in de jaren '70 en '80 hebben er voor gezorgd dat de schuldenlast aanzienlijk is opgelopen. De minister van Financiën zal aangeven wat de gevolgen zijn geweest voor de begroting en de rentelasten. Daarbij maakt hij ook een vergelijking met de schuldsituatie in andere landen.

Vervolgens laat hij een aantal argumenten de revue passeren waarom de overheid zich nu druk moet maken wat ze met de schuld wil doen. Daartoe behoren de vergrijzing van de bevolking, met hogere AOW- en zorguitgaven en minder mensen voor de arbeidsmarkt, en de geleidelijke uitputting van de aardgasvoorraad.

Tenslotte gaat hij in op de mogelijke tegenstelling tussen overheidsinvesteringen en schuldreductie.

Noot voor de pers:
Dinsdag 15 februari 2000, 16.00 17.00 uur
Plaats: Woudestein, M-gebouw; Forum zaal
Info: prof.dr. C.W.A.M. van Paridon, tel. 010 408 8739; e-mail: (vanparidon@fsw.eur.nl) ,
dr. H.L. Klaassen, tel . 010 408 2104;
e-mail: (klaassen@fsw.eur.nl)
of bij de afdeling Interne en Externe Betrekkingen, tel. 010 408 1777

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie