Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verenigde woningcorporaties tegen beperking huurverhoging

Datum nieuwsfeit: 15-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Kabinet speelt gevaarlijk spel

Hilversum, 15 februari 2000

Met het besluit de maximaal redelijke huurverhoging verder te beperken tot 3,8 procent speelt het kabinet gevaarlijk spel. Op basis van het bruteringsakkoord dat de corporaties met de overheid sloten, mochten zij rekenen op voldoende ruimte om de huurverhogingen te differentiëren.
Aedes vindt het nu genomen kabinetsbesluit op het randje van de bruteringsafspraken, maar zal geen juridische actie ondernemen.
"Met een percentage van 3,8 procent is de rek om te differentiëren er volstrekt uit", aldus mr. W.D. van Leeuwen, algemeen directeur van Aedes in een eerste reactie. "Bovendien zullen meer woningen nu een huurverhoging boven de inflatie krijgen om de huurverhogingen onder de inflatie en de huurverlaging va n
andere woningen te compenseren", aldus Van Leeuwen. Eerder al heeft Aedes de verwachting uitgesproken dat de gemiddelde huurverhoging in 2000 op 2,5 procent uitkomt. Van Leeuwen verwacht niet dat daarin verandering komt.

Het kabinetsbesluit legt een zware hypotheek op de gesprekken over de noodzakelijke investeringen in stedelijke vernieuwing. Staatssecretaris Remkes en Aedes zijn onlangs besprekingen gestart over een Nationaal Akkoord Wonen. In dat akkoord zullen afspraken gemaakt worden over onder andere de gewenste investeringen in de stedelijke vernieuwing, het huurbeleid en de verkoop van huurwoningen. Daarbij gaat het om investeringen van tientallen miljarden guldens.

"Wat Aedes betreft gaan we met Remkes wel verder werken aan het maken van meerjarige afspraken. Daarbij zullen we echter keiharde garanties verlangen ove r
het noodzakelijke investeringsklimaat. Dat moet van de kant van de overheid solide en consistent zijn en ruimte geven voor de werking van de markt, anders heeft het geen zin", aldus Van Leeuwen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie