Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oogstberichten wijn in februari

Datum nieuwsfeit: 15-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Nieuws

oogstberichten februari

Door René van Heusden

Zuid-Afrika - natuurgeweld In Zuid-Afrika is de oogst 2000 op onverwachte manier van start gegaan. Felle branden hebben midden januari, vlak voor het begin van de "pars"(oogst) namelijk voor de nodige consternatie gezorgd in de Westkaap. Deze branden woedden in de omgeving van zowel Kaapstad als Stellenbosch en hebben ook enkele wijngaarden getroffen. Niet bepaald het soort warmte dat men in de oogsttijd zo graag ziet, al lijkt het uiteindelijk met de daadwerkelijke schade nogal mee te vallen. Niettemin houdt men bij een aantal bedrijven rond Stellenbosch rekening met een verlies van 10 tot 20% van de verwachte oogst. Getroffen zijn o.a. Delheim, Kanonkop, Rustenberg, Lievland, Uitkyk, Thelema en Warwick. Steenberg, in het normaliter koele (!) Constantia bij Kaapstad, kwam met de schrik vrij. Los van dit natuurgeweld zag de situatie in de wijngaarden er eind januari bevredigend uit. In diverse gebieden was de oogst al toen in volle gang, zelfs in een normaliter laat gebied als Walker Bay. Overigens heeft men daar juist weer de nodige schade ondervonden van hagel in de maand december. Wat sommige wijnmakers wel enige zorgen baarde was de bijzonder snel verlopende rijping van de druiven.

Australië - primeur De allereerste wijn van het nieuwe jaar 2000 is naar alle waarschijnlijkheid in Australië gemaakt. Het is de Genesis Chardonnay. De druiven voor deze wijn werden op 1 januari onmiddelijk na middernacht geplukt in Bourke, op zo'n 800 km ten noordwesten van Sydney. Ter plaatse werd een deel van deze druiven onmiddelijk aan het gisten gebracht en vervolgens gemengd met de rest van de inmiddels geperste druiven. In een koelwagen is de gistende most daarna de 500 km verderop gelegen Andrew Harris Winery in Mudgee gereden om verder gevinifieerd te worden. De Genesis wijngaard is in 1997 speciaal aangeplant in een warm, en dus uiterst vroeg rijp gebied om de eerste wijn van 2000 te produceren. De Genesis-wijn zal, uiteraard in speciale verpakking, in maart en april op de markt komen, zowel in standaardflessen als magnums. Prijzen variëren tussen F 200,- en F 675,-...

Nieuw Zeeland - recordoogst 2000? Nieuw Zeeland verwacht in 2000 de grootste oogst uit zijn geschiedenis te realiseren. De pluk is iets later begonnen dan vorig jaar, maar de kwaliteit van het fruit is goed. Bovendien was 1999 een erg vroeg jaar. De wijngaarden van Nieuw Zeeland hebben met ruim 9.500 hectare al vast een record bereikt waar het de omvang betreft. Vergeleken met vorig jaar is dit een groei met 750 hectare. En het einde van de expansie is voorlopig nog niet in zicht. Hoe groot de oogst in volume uit zal vallen hangt af van de opbrengst per hectare. De afgelopen vijf jaar schommelde die tussen 8,1 ton per hectare in 1997 en 12,2 ton in 1995. In het voorlopige recordjaar 1999 was dat 9,2 ton.

Jura - Vin de Paille 1999/2000 Niet de allereerste - alle publiciteit ten spijt - maar nog altijd wel een van de eerste wijnen van het nieuwe jaar is op 6 januari geperst in de Jura. De grootste producent van de streek, Henri Maire, had er dit jaar zelfs een compleet mediaspectakel van gemaakt. De wijn in kwestie is een Vin de paille, gemaakt van gedroogde druiven van de oogst 1999. Deze Vin de paille, oftewel strowijn, kent in deze streek een lange traditie. De naam ervan is ontleent aan de stromatten die vroeger gebruikt werden om de druiven op te laten drogen. Die druiven komen van soorten als chardonnay, poulsard, trousseau en savagnin.

Zwitserland - 1999 redelijk tot goed Zwitserse wijnproducenten beginnen steeds meer van zich te laten horen in het buitenland. Voor hun kersverse 1999-ers zullen ze zich zeker niet hoeven schamen, al waren de omstandigheden verre van ideaal. In belangrijke Franstalige wijngebieden, zoals Valais en Genève, zijn populaire wijnen zoals Chasselas en Fendant wat lichter uitgevallen dan in de voorafgaande jaren. Ook de zuurgraad ligt duidelijk hoger. Producenten in het buiten Zwitserland zelfs vrijwel totaal onbekende Duitstalige landsdeel, en dan vooral die in het oosten, realiseerden echter een van de allerbeste oogsten van het decennium. Hetzelfde geldt voor hun collega's in het Italiaanse sprekende en in merlot gespecialiseerde kanton Ticino, wanneer die tenminste het geduld wisten op te brengen op hun fruit pas midden oktober te plukken.

Hongarije, Roemenië en Bulgarije - tevredenheid over 1999 In de belangrijkste landen van Oost-Europa heeft 1999 voor een in kwalitatief opzicht uitermate bevredigende oogst gezorgd. Hongarije heeft volop geprofiteerd van het mooie, droge herfstweer dat ook elders in Europa de oogst te elfder ure nog heeft doen slagen. Tot midden augustus was het daar extreem nat geweest, met in totaal 1000 mm neerslag! Het droge najaar zorgde op diverse plaatsen voor fruit met uitstekende kwaliteit bij een gemiddeld volume. In het zuiden van het land scoorde de "rode" Villany goed. Ook Tokaj is goed voor de dag gekomen. De furmint bereikte daar een ideale rijpheid en zou daardoor voor uitzonderlijke wijnen kunnen gaan zorgen. In Roemenië heerst eveneens tevredenheid over de kwaliteit van 1999. Die kwaliteit is wellicht deels te verklaren uit de gemiddels lage opbrengst. Deze lag tussen de 35 en 50 hl/ha. Een opmerkelijk natuurlijke verschijnsel deed zich voor in de gebieden langs de Zwarte Zee (o.a. Murfatler). Vorstschade zorgde daar al vroeg voor een veel lagere opbrengst dan men normaal gewend is. Producenten in Bulgarije tenslotte berichten al even positief over de kwaliteit van hun oogst, met name van de voor de export zo belangrijke "mondiale" druivensoorten. In 1999 wordt in ieder geval beschouwd als superieur aan 1998.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie