Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

GS Zuid-Holland: meer geld stedelijke vernieuwing ineens

Datum nieuwsfeit: 15-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Zuid-Holland

15-02-2000

Meer geld stedelijke vernieuwing in één keer
Belangstelling gemeenten groot

Gedeputeerde Staten (GS) hebben besloten meer geld in één keer voor stedelijke vernieuwing beschikbaar te stellen. Aanleiding is het grote aantal gemeenten dat op grond van een samenhangend programma wil gaan aangeven op welke wijze het geld besteed wordt. GS hebben voor 16 gemeenten bekend gemaakt over welk bedrag zij de komende vijf jaar kunnen beschikken. Daarbij is nadrukkelijk gekeken naar bestrijding van sociale en economische achterstanden. In totaal is hiermee 108,5 miljoen gulden verdeeld. Voor de overige gemeenten in Zuid-Holland is nog 53,2 miljoen beschikbaar.

GS hebben nu al beduidend meer geld beschikbaar gesteld dan in oktober 1999 was voorzien. Aanvankelijk wilden GS slechts 7 gemeenten aanwijzen als programmagemeente, met een bijbehorend budget van 63 miljoen. De resterende 100 miljoen zouden vervolgens naar prioriteit worden verdeeld.

Nogal wat gemeenten hebben echter belangstelling getoond om programmagemeente te worden, omdat een programmagemeente nu al weet welk budget kan worden verwacht.

De provincie heeft de meeste van die verzoeken ingewilligd. Daarbij is vooral gekeken naar de omvang en de aard van de problemen waar de gemeente mee kampt. In het Drechtstedengebied maken de gemeenten een gezamenlijk programma, hetgeen door de provincie is gehonoreerd door het aanwijzen van meer programmagemeenten.

Meer zekerheid
GS hebben de programmagemeenten nu zekerheid gegeven over het bedrag waar zij op kunnen rekenen. Bij de verdeling hebben GS voornamelijk gekeken naar het voorkomen van grote sociale en economische problemen. Dit heeft met name geresulteerd in grotere budgetten voor de gemeenten Delft, Vlaardingen, Gouda en Gorinchem.

Om voor subsidie in aanmerking te komen moeten gemeenten vóór 1 juli een ontwikkelingsprogramma indienen. Uit dit programma moet blijken hoe de gemeenten het geld willen besteden en hoe de bevolking bij de plannen betrokken wordt. Voor de overige 74 gemeenten in Zuid-Holland waarvoor de provincie het budget beheert resteert een bedrag van 53,2 miljoen. Zij kunnen de komende jaren geld krijgen op grond van concrete projecten.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie