Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Countdown MARE klimaatonderzoek Agulhas Ringen

Datum nieuwsfeit: 16-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNMI

Persbericht KS 00/03

16 februari 2000

Countdown MARE klimaatonderzoek Agulhas Ringen

(recente satellietbeelden) Onderzoekers van het KNMI, de Universiteit Utrecht en het NIOZ nemen donderdagochtend een besluit over waar het hoofddoel ligt van het Nederlands onderzoekschip "Pelagia" tijdens het "Rondje Afrika". In het kader van het door NWO gesubsidieerde programma MARE (Mixing of Agulhas Rings Experiment) worden metingen verricht aan de Agulhas Ringen.

Deze enorme wervels in de oceaan zijn zo groot als Nederland en brengen water van de Indische Oceaan naar de Atlantische Oceaan. Men verwacht dat ze zelfs invloed hebben op de warme Golfstroom die voor het milde klimaat in Europa zorgt.

Deze maand, komende zomer en in de winter van 2001 gaat een schip naar deze ringen toe voor metingen. De oceanografen verwachten dat de metingen veel informatie opleveren over de rol van de oceaan in het klimaatsysteem en van Agulhas Ringen in het bijzonder.


* Recente satellietbeelden (Site Universiteit Utrecht)
* Mixing of Agulhas Ring Experiment (NIOZ)


------------------------------------------------ Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Harry Geurts of Monique Somers, persvoorlichting 030-22 06 317, fax: 030-22 11 195

Laatste wijziging: 16 februari 2000

PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie