Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe treinhalte tussen Eem en Meridiaantunnel Amersfoort

Datum nieuwsfeit: 16-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amersfoort

tems 16 februari 2000

Nieuwe treinhalte tussen Eem en Meridiaantunnel

Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om,onder voorwaarden, haar medewerking te verlenen aan de aanleg van een nieuwe treinhalte (halte Koppel). Een zorgvuldige afweging van verschillende factoren heeft ertoe geleid dat het college vooralsnog kiest voor een locatie tussen de Eem en de Meridiaantunnel. Dit is dus een andere locatie dan waar de gemeente tot nu toe op ingezette.

Omwonenden en belangstellenden worden ingelicht tijdens een speciale informatieavond op 23 februari in scholengmenschap de Koppel, Hooglandseweg-Noord 55. De avond begint om 20.00 uur. De Halte Koppel, zoals het station officieel heet, is een project in het kader van Randstadspoor. Hierin krijgt Amersfoort via meerdere haltes een aansluiting op het spoorwegnet. Zo wordt Amersfoort nog beter bereikbaar met het openbaar vervoer en ontstaat een snelle verbinding met de regio Utrecht.

Randstadspoor
Randstadspoor is een netwerk van regionale railverbindingen. In de provincie Utrecht gebruikt men hiervoor bestaande spoorwegen en geplande uitbreidingen. Op het randstadspoor rijden lichtere treinen. Door deze vaker te laten rijden, wordt het aantrekkelijker om het openbaar vervoer te nemen voor woon-werkverkeer. Verder kan randstadspoor de kwaliteit van het regionale openbaar vervoer verbeteren door nieuwe stations, minder overstappen en meer treinen. Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat gaf vorig jaar groen licht voor de verdere uitwerking van de plannen die gaan over een heel regionaal railnetwerk in de provincie Utrecht. De gemeente bepaalt samen met provincie en NS Railinfrabeheer de plaats van de nieuwe haltes. Halte Koppel is belangrijk voor de bereikbaarheid van het centrum, het toekomstig Themacentrum en de wijken Kruiskamp en Koppel. Ook in de nieuwe wijk Vathorst is een halte gepland.

Voordelen locatie halte Koppel
Tot nu toe ging de gemeente er steeds vanuit dat halte Koppel zou komen bij het nieuwe themacentrum aan de westzijde van de Eem. Uit studie bleek echter dat een halte tussen Schimmelpenninckstraat en Chirurgijnsgilde 15% meer reizigers zal trekken. De nabijheid van de Meridiaantunnel biedt een prima aansluiting voor het fietsverkeer. Deze plek zorgt bovendien voor nog betere mogelijkheden voor het ontwikkelen van de noordkant van het centrum en het gebied langs de spoorlijn in Kruiskamp/Koppel. Daarnaast is deze variant ook nog eens goedkoper.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie