Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Methodiek betrekt allochtone ouders bij onderwijs

Datum nieuwsfeit: 16-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Groningen

Groningen, 16 februari 2000 Persbericht nr. 27

Methodiek betrekt allochtone ouders bij onderwijs

Vandaag heeft gedeputeerde Henk Bleker het boekje "Ouders Betrekken!" overhandigd aan vertegenwoordigers van gemeenten, scholen en sociaal-cultureel werk. Hiermee is symbolisch een methodiek overgedragen die moet leiden tot een grotere betrokkenheid van allochtone ouders bij het onderwijs van hun kinderen. De bedoeling is dat de methodiek in meerdere gemeenten gebruikt gaat worden.

Op initiatief van de provincie Groningen heeft het Provinciaal Ontwikkelingsinstituut Zorg en Welzijn (POZW) een methode ontwikkeld voor het betrekken van allochtone ouders bij het onderwijs van hun kinderen. Hiervoor zijn zogenaamde Ouder Informatie Punten (OIP) opgericht in Delfzijl, Hoogezand-Sappemeer en Veendam. De projecten zijn gefinancierd door de Provincie Groningen en de betrokken gemeenten.

Samen met het plaatselijk sociaal cultureel werk, zijn allochtone ouders benaderd om mee te doen aan het project. Door middel van een cursus zijn zij voorbereid op hun rol als intermediair. In de gemeenten is nu een groep ouders als vrijwilliger actief die een bijdrage leveren aan het vergroten van de kennis van allochtone ouders over het Nederlandse schoolsysteem. Dit doen zij door het organiseren van informatieavonden en door te functioneren als intermediair tussen individuele ouders en de school. De OIP's bestaan uit ouders van verschillende nationaliteiten.

Achtergrond

Nog altijd presteren allochtone leerlingen gemiddeld slechter dan autochtone leerlingen. Zij stromen relatief vaker in lagere vormen van voortgezet onderwijs en vertonen vaker niveau- en schooluitval. Een oorzaak hiervan is de minder sterke betrokkenheid van allochtone ouders bij het onderwijs aan hun kind. Een betere communicatie tussen school en allochtone ouders kan die betrokkenheid vergroten.Voor meer informatie kunt u terecht bij Joske Kluvers, afdeling Bestuurscontacten, 050 - 316 41 39. De uitgave "Ouders Betrekken!" kunt u opvragen bij het Provinciaal Ontwikkelingsintsituut, 050 - 577 02 20.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie