Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Leerlingenverzuim in Breda blijft dalen

Datum nieuwsfeit: 16-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

LEERLINGENVERZUIM IN BREDA BLIJFT DALEN

Voor het tweede opeenvolgende jaar boekt de gemeente Breda resultaat met haar beleid rondom de leerplicht. Het aantal meldingen van schoolverzuim daalde in het schooljaar 1998-1999 met 52. Vooral vanuit het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs zijn minder meldingen van verzuim binnengekomen. Dit staat in het jaarverslag `leerplicht 1998-1999' waarmee het college van burgemeester en wethouders onlangs instemde. In dit verslag is aangegeven hoe de gemeente het recht van alle Bredase kinderen op goed onderwijs beschermt. Ook is aangegeven hoe de gemeente Breda verzuim en voortijdig schoolverlaten dit schooljaar tegengaat.

In het schooljaar 1998-1999 kreeg de gemeente Breda 488 meldingen binnen. Vorig jaar waren dit er nog 540. Van de 488 meldingen gaat het om 261 jongens en 227 meisjes die verzuimd hebben. Daarbij valt op dat het aantal meldingen ten opzichte van het schooljaar 1997-1998 bij jongens is gedaald maar bij de meisjes is gestegen. Het grootste aantal meldingen kwam wederom van leerlingen tussen 14 en 16 jaar. Evenals vorig jaar is het aantal meldingen van leerlingen rond 12 jaar verder gestegen. Van het totaal aantal meldingen hebben er 270 betrekking op leerlingen met de Nederlandse nationaliteit. Onder het aantal verzuimmeldingen van leerlingen met een andere nationaliteit (218) vormen Marokkaanse leerlingen de grootste groep (99). In de meeste gevallen is ongeoorloofd verzuim de aanleiding tot een melding (391) maar ook zijn schorsing, ziekte en verwijdering van school redenen geweest tot verzuim. Van het totaal aantal meldingen is van 389 van de gevallen duidelijk hoe lang de leerlingen van school wegblijven. Tweeënzestig procent verzuimt tussen 2 en 10 dagen, in 24 procent van de gevallen is het verzuim 11 tot 30 dagen.

Het is het tweede jaar dat het aantal meldingen van schoolverzuim daalt. In het schooljaar 1997-1998 registreerde de gemeente 59 meldingen minder dan het schooljaar ervoor. De gemeente Breda wil het merendeel van de maatregelen die het vorige schooljaar zijn ingezet om verzuim tegen te gaan, ook dit schooljaar voortzetten. Zo blijft de gemeente de samenwerking tussen onderwijs, jeugdhulpverleningsinstanties en instellingen voor dagopvang stimuleren. De samenwerking is vorig jaar succesvol gebleken omdat de instellingen samen hulp op maat kunnen bieden. Ook zet de gemeente en het Openbaar Ministerie het project `Ouders Present !' voort. Daarbij worden ouders van spijbelende kinderen meer betrokken bij de schoolloopbaan van hun kind. Daarnaast wordt het onderzoek naar trajectbegeleiding voor schoolverzuimers en, mogelijk, voortijdige schoolverlaters voortgezet. Uiteindelijk ligt de primaire verantwoordelijkheid voor het voorkomen en bestrijden van schoolverzuim bij de scholen.

 

Breda, 16 februari 2000

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie