Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

President Clinton opent aanval op hackers

Datum nieuwsfeit: 16-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

- PERSBERICHT -

16 februari 2000

PRESIDENT VS OPENT AANVAL OP HACKERS

NEW YORK - President Bill Clinton bindt de strijd aan met het internet-vandalisme. Samen met de top van de Amerikaanse computerwereld heeft de president gisteren een speciaal veiligheidscentrum ter bestrijding van sabotage op het internet gelanceerd.

Clinton beloofde alles in het werk te zullen stellen om 'cyber-aanvallen' te voorkomen en maakte onmiddellijk twintig miljoen gulden vrij voor speciale maatregelen.

De president riep de Amerikanen op niet in paniek te raken na de grote sabotage-acties van vorige week, waarbij onder meer de websites van internet-reus Yahoo!, het veilinghuis eBay en het elektronische warenhuis Amazon tijdelijk werden lamgelegd.

Tijdens topoverleg op het Witte Huis besprak Clinton de kwetsbaarheid van het internet met vooraanstaande deskundigen als Charles Wang, voorzitter van het concern Computer Associates International, en Harris Miller, hoofd beveiliging bij software-gigant Microsoft.

Het net lijkt zich intussen te sluiten rond de hackers die afgelopen week toesloegen. De FBI is enkele potentiële verdachten op het spoor. Het gaat daarbij om een Amerikaan die 'online' bekend staat als 'Coolio' en een Canadees die zich bedient van de internet-naam 'Mafiaboy'.

In totaal wisten de internet-vandalen honderden computers binnen te dringen met speciale software die op afstand bestuurbaar is. Via deze gekaapte computers, ook wel 'zombies' genoemd, werd een vloedgolf van nepverzoeken op de doelwitten afgevuurd waardoor de getroffen sites urenlang niet oproepbaar waren.

Naar nu blijkt, zijn diverse financiële instellingen in de Verenigde Staten enkele weken geleden al gewaarschuwd voor ophanden zijnde 'cyber-aanvallen'.

Aan de vooravond van de internet-top op het Witte Huis werd president Clinton in zijn eerste openbare 'online'-interview het slachtoffer van gewiekste computervandalen.

De hackers wisten de strenge selectie van nieuwszender CNN te omzeilen, en onder Clintons naam nep-commentaren op de interview-site te plaatsen. "Persoonlijk zou ik graag meer porno op het internet zien", luidde een van de zogenaamde Clinton-uitspraken.

Het Witte Huis is overigens gisteren in verlegenheid gebracht door de onthulling dat het maar liefst honderdduizend e-mails heeft verdonkeremaand. De e-mails waren opgeëist als bewijsmateriaal in onderzoeken van het Congres en een grand jury. Het gaat daarbij onder meer om 4000 elektronische berichten in het seksschandaal rond Monica Lewinsky.

- EINDE BERICHT -

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie