Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

TNO en Leiden ontwikkelen computersysteem milieubeleid

Datum nieuwsfeit: 17-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

17 februari 2000

Saskia Ridder

071 - 5167779

TNO en Leiden ontwikkelen computersysteem voor ondersteuning milieubeleid

Als eerste gemeente in Nederland gaat Leiden met een nieuw computersysteem milieubeleid monitoren en ontwikkelen. Het systeem, URBIS, is ontwikkeld door TNO en de gemeente Leiden. URBIS helpt gemeenten bij de ontwikkeling van het beleid ten aanzien van geluidhinder en luchtkwaliteit, twee belangrijke aspecten van de lokale milieukwaliteit.

URBIS ontsluit en visualiseert bestaande gegevens URBIS is een instrument dat op basis van verschillende bestaande data een zo volledig en accuraat mogelijk beeld van de milieukwaliteit presenteert. De gegevens worden inzichtelijk gemaakt door een bewerking en vertaling naar kaarten, tabellen en indicatoren. Ze zijn ook beschikbaar in bestanden, zodat er nog andere bewerkingen op losgelaten kunnen worden. Het instrument biedt de mogelijkheid om de huidige lokale situatie in detail te bestuderen en door middel van modelberekeningen de gevolgen te berekenen en te presenteren van ingrepen in diverse ruimtelijke structuren, wijzigingen in verkeerssituatie, verandering van bedrijvigheid en dergelijke.

Steeds meer milieuverantwoordelijkheden voor lokale overheden Omdat het instrument ook fungeert als monitor kan URBIS een belangrijke rol in de beleidscyclus vervullen. Sturing van lokaal milieubeleid zal de komende jaren alleen maar belangrijker worden omdat gemeenten door nationale en Europese regelgeving steeds meer verantwoordelijkheden krijgen.

Leiden als pilot-stad
TNO en de gemeente Leiden hebben URBIS in intensieve samenwerking in pilot-vorm ontwikkeld. In het Leidse proefproject is onder meer het geluid van industrie, weg-, trein- en vliegverkeer en luchtverontreiniging door diverse stoffen in kaart gebracht. Zo laat een kaart duidelijk zien waar die in de gemeente Leiden de benzeenconcentratie het hoogst is. In een grafiek kunnen de verschillende niveaus in geluidbelasting en het bijbehorende percentage inwoners weergegeven worden. Tabellen geven onder meer cijfers over de emissie van verschillende stoffen per bronsoort, maar ook over de verwachte geluidhinder door de combinatie van genoemde bronnen per wijk en voor de stad als geheel.

URBIS is ontwikkeld door TNO Preventie en Gezondheid, TNO Milieu, Energie en Procesinnovatie, TNO Technisch Physische Dienst, en de gemeente Leiden. De EU, het Ministerie van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieu en de provincie Zuid-Holland hebben het project financieel gesteund.

Meer informatie is te vinden op: www.health.tno.nl/urbis. Op aanvraag is een informatieve CD-rom beschikbaar.

Meer informatie:
Dhr. H. M. E. Miedema, TNO, projectleider URBIS, tel. (071) 5181813 Dhr. G. in 't Veld, hoofd sector Milieu, gemeente Leiden, tel. (071) 5167500

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie