Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Principe-akkoord lokale CAO gemeentepersoneel Rotterdam

Datum nieuwsfeit: 17-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rotterdam

Principe-akkoord over locale CAO gemeentepersoneel Rotterdam

Wethouder Herman van den Muijsenberg (onder meer Personeel en Organisatie) heeft een onderhandelaarsakkoord bereikt met de bonden ABVAKABO/NOVON, CFO, CMHF en AC over de lokale CAO voor het gemeentepersoneel. De CAO gaat in per 1 mei 2000 en loopt tot 1 oktober 2000. Een van de hoofdpunten in het akkoord is de beperking van het buitengewoon verlof. Vanaf 1 mei 2000 wordt er geen buitengewoon verlof meer toegekend voor verhuizing, adoptie, huwelijksjubilea van familieleden e.d. Tot nu toe konden gemeenteambtenaren tot 72 uur per jaar betaald verlof krijgen voor bepaalde maatschappelijk nuttige activiteiten voortaan komt de helft hiervan voor eigen rekening (vakantieverlof). Daarvoor krijgen alle medewerkers er structureel (deeltijders naar rato) 8 uur vakantieverlof bij.

De beperking van het buitengewoon verlof is een gevolg aan een afspraak die op landelijk niveau is gemaakt. In mei 1999 werd op landelijk niveau door de werkgevers en de vakbonden een CAO afgesloten voor alle gemeenten. De landelijke CAO voorziet onder andere in een gefaseerde loonsverhoging van in totaal 4,5% en in een verhoging van de eindejaarsuitkering per 2001. Bij het afsluiten van de landelijke CAO is afgesproken dat de salarisverhogingen en de verhoging van de eindejaarsuitkering voor een deel betaald zouden worden uit vergaande beperking van het buitengewoon verlof.

Verlofdagen
Een ander punt uit het akkoord is de mogelijkheid van het kopen of verkopen van verlofdagen door werknemers van of aan de werkgever (40 uur in 2000 en 56 uur vanaf 2001) per 1 mei 2000. De flexibele pensioenregeling wordt daarnaast verbeterd. Medewerkers krijgen het recht om binnen hun vakantieverlof op grond van hun religie en cultuur op bepaalde dagen (maximaal 3 per jaar) vrij te nemen.

De lokale CAO is een aanvulling op de landelijke CAO. De gemeente Rotterdam is van deze CAO alleen verplicht de salarisverhogingen te volgen. Op een aantal andere punten volgt de lokale CAO echter gewoonlijk toch de landelijke CAO, zoals nu bijvoorbeeld bij de verbetering van de flexibele pensioenregeling.

Verdere procedure
De vier bonden zullen de inhoud van het akkoord ter goedkeuring aan hun leden voorleggen. Op gemeentelijk niveau zullen het college van B&W en op sommige punten de gemeenteraad het akkoord moeten goedkeuren.

De onderhandelingen voor de lokale CAO startten eind september 1999.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie