Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Computermodel URBIS berekent milieuoverlast in Leiden

Datum nieuwsfeit: 17-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Computermodel URBIS berekent milieuoverlast

Joggen is gezond. Althans, dat zou het moeten zijn. Het is dan handig om te weten waar je in Leiden tijdens het rennen de minste luchtverontreiniging opsnuift. Mijd in ieder geval het gebied rond de snelweg A4. Daar gaan de meeste uitlaatgassen de lucht in, volgens het allernieuwste computerrekenmodel URBIS.

Bovenstaand voorbeeld laat zien hoe je precies kunt uitrekenen op welke plekken in de stad luchtvervuiling veroorzaakt door verkeer het grootst is. Voeg daaraan toe gegevens over geluids- en stankoverlast en ontploffingsgevaar, en je kunt als gemeente in één oogopslag zien waar het milieu het best of het slechtst is. URBIS, een spiksplinternieuw computerrekenmodel, maakt dergelijke berekeningen. Het systeem is ontwikkeld door TNO in samenwerking met de gemeente. Afgelopen woensdag tijdens de commissievergadering Milieu, Sport, Cultuur en Grotestedenbeleid werden de mogelijkheden van URBIS gepresenteerd.

Geluid
URBIS kan verschillende soorten milieugegevens op het niveau van een woning in de stad in kaart brengen. Uit voorbeeldberekeningen blijkt dat bijna veertien procent van de bewoners in Binnenstad-Zuid op enigerlei wijze hinder ondervindt van geluid of stank. In de Merenwijk hebben volgens de computer de minste Leidenaars last van milieuhinder: nog geen tien procent. Geluidsoverlast veroorzaakt door verkeer drukt het zwaarst op de wijk Roodenburg. Daar is vooral de Willem de Zwijgerlaan debet aan. In meer dan tachtig procent van dit gebied overstijgt het geluidsniveau de grens van vijftig decibel, de zogeheten voorkeurswaarde die de gemeente hanteert voor woongebied. Deze waarde is vergelijkbaar met het geluid dat een kantoor zonder machines produceert. Een overschrijding van deze waarde vindt plaats in eenderde deel van de Merenwijk.

Schiphol
Tot dusver konden computermodellen dergelijke gegevens nog niet zó gedetailleerd weergeven. Ook nieuw is dat verschillende milieugegevens in één samenhangend model worden gestopt. Dat is handig voor beleidsambtenaren en onderzoekers. Met één druk op de knop rollen de benodigde cijfers uit de computer. Maar wat hebben de inwoners daaraan? 'De gemeente kan nu precies uitrekenen wat de komst van een bedrijventerrein in de Oostvlietpolder voor gevolgen heeft voor het omliggende gebied', legt Bram van den Berg, milieudeskundige van de gemeente uit. 'De gemeente kan bovendien de kans op de overlast inschatten door allerlei scenario's door te rekenen.' Een verhuizing van Schiphol naar de Noordzee bijvoorbeeld. Dat zou leiden tot een daling van het aantal inwoners dat ernstige geluidshinder ondervindt met twee procent.

Andere voorbeelden van URBIS-berekeningen die te maken hebben met milieuhinder in Leiden, zijn te vinden op de Internetsite van onderzoeksinstituut TNO: www.health.tno.nl/urbis

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie