Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Omgaan met milieukwaliteitsnormen

Datum nieuwsfeit: 17-02-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

WETENSCHAPSAGENDA FEBRUARI 2000

Hieronder vindt u een overzicht van de Promoties, Oraties en Afscheidscolleges die in februari 2000 plaatsvinden aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheden worden gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de Dienst Communicatie van de KUN, Telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00.

17-02-2000 Omgaan met milieukwaliteitsnormen
15:30 uur Dhr. drs. A.M.J. Ragas
Promotie op het gebied van de Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
Uncertainty in Environmental Qualtiy Standards Promotores: dhr. prof. dr. P.H. Nienhuis
dhr. prof. dr. C.J. van Leeuwen (UU) Copromotor: dhr. dr. R.S.E.W. Leuven
Handelseditie: geen
Woonplaats: Nijmegen
Een milieukwaliteitsnorm geeft aan hoeveel van een bepaalde stof maximaal in de bodem, de lucht of het water aanwezig mag zijn. Een voorbeeld is een regel die bepaalt dat de buitenlucht niet meer dan 10 microgram benzeen per kubieke meter mag bevatten. Milieukwaliteitsnormen kunnen om uiteenlopende redenen worden opgesteld. Het normstellingsproces begint met het vaststellen van risicogrenzen. De Nederlandse overheid heeft bijvoorbeeld bepaald dat ieder jaar maximaal één op de miljoen Nederlanders mag overlijden als gevolg van blootstelling aan een kankerverwekkende stof. Dergelijke risicogrenzen zijn er ook voor de bescherming van de natuur. Beleidsmakers gebruiken milieukwaliteitsnormen om de kwaliteit van bodem, water en lucht te beoordelen. Door de normen met meetgegevens te vergelijken kan de beleidsmaker bijvoorbeeld nagaan of maatregelen noodzakelijk zijn, zoals het stimuleren van schone productieprocessen, het terugdringen van het autoverkeer, het zuiveren van afvalwater of het afgraven en reinigen van vervuilde bodems. Onzekerheden zijn inherent aan het afleiden en toepassen van milieukwaliteitsnormen. Enerzijds is de kennis over de processen die een rol spelen bij het afleiden en toepassen van de normen onvolledig. Anderzijds is niet ieder mens of natuurgebied even gevoelig voor een bepaalde stof. Het eerste deel van het onderzoek gaat over onzekerheden in de afleiding van milieukwaliteitsnormen, het tweede over onzeker- heden bij het toepassen van milieukwaliteitsnormen, met name het afleiden van lozingslimieten voor afvalwaterlozingen. Het onderzoek wordt afgesloten met een schatting van de totale onzekerheid in het afleiden en toepassen milieukwaliteitsnormen. Tevens worden de bronnen van onzekerheid ten behoeve van toekomstig onderzoek in prioriteitsvolgorde geplaatst.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie