Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Commissarissen Koningin bezorgd over brandweer in Zeeland

Datum nieuwsfeit: 17-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Zeeland

Commissarissen Koningin bezorgd over brandweer in grensstreek

Steeds meer Nederlandse vrijwillige brandweerlieden, die zowel in Nederland als België werken, stoppen met hun brandweerwerk. De sterke terugloop in de bezetting van de korpsen kan ertoe leiden dat de openbare veiligheid in de grensstreek in het geding komt. Commissaris van de koningin drs. W.T. van Gelder en zijn Noord-Brabantse collega mr. F.J.M. Houben hebben hierover grote zorg. Zij hebben die zorg kenbaar gemaakt aan staatssecretaris drs. G.M. de Vries van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties. De staatssecretaris wordt gevraagd in gezamenlijk overleg op korte termijn tot een formele oplossing te komen.
De reden voor de afslanking van de vrijwillige korpsen ligt in fiscale maatregelen die voortvloeien uit Europese regelgeving. De regeling komt erop neer dat iemand die in Nederland en in het buitenland werkt, de premie volksverzekering over het totale inkomen - dus ook het buitenlandse - in Nederland moet afdragen. De belastingdienst laat de afdracht van premies over het in het buitenland genoten inkomen daarbij buiten beschouwing.
Uit een mededeling van een belastingambtenaar kon onlangs worden geconcludeerd dat de Belgische belastingdienst de premies niet meer zou heffen, maar tot op heden heeft dit niet geresulteerd in officieel beleid, zo schrijven de commissarissen van de koningin. Nederlandse brandweerlieden hebben forse navorderingen ontvangen voor premieafdracht over de afgelopen jaren; de heffingen zijn een veelvoud van de vergoedingen die de brandweerlieden voor hun vrijwilligerswerk hebben ontvangen.
In Limburg doet zich dezelfde problematiek voor; de omvang daarvan wordt momenteel geïnventariseerd. De commissarissen verwijzen verder naar de briefwisseling tussen enerzijds de burgemeester van Woensdrecht en anderzijds de staatssecretaris van financiën, de directeur brandweer en rampenbestrijding van het ministerie van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties en Belgische autoriteiten.

17 februari 2000, mw. J.C. van Nieuwenhuijze, tel. 0118-631402, nr. 8/2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie