Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Meerderheid voor vergunning asielzoekers uit Srebrenica

Datum nieuwsfeit: 17-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vluchtelingenwerk Nederland

Asielzoekers uit Srebrenica

17 februari 2000

In de Tweede Kamer tekent zich een meerderheid af om asielzoekers die de val van Srebrenica hebben meegemaakt, een verblijfsvergunning te verlenen. Dit bleek tijdens een debat van 16 februari met Staatssecretaris Cohen van Justitie. Vluchtelingen uit Srebrenica moeten hiervoor in aanmerking komen, omdat zij lijden onder ernstige trauma's. Eerder verzocht VluchtelingenWerk in een brief aan de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) al om bijzondere aandacht voor deze groep.

Formeel
Staatssecretaris Cohen stelde zich op het standpunt dat er formeel geen reden bestaat asielzoekers uit Srebrenica een verblijfsvergunning te geven. Volgens de vreemdelingenwet krijgen asielzoekers slechts een verblijfsvergunning, als er een direct verband bestaat tussen het trauma en de komst naar Nederland. Deze groep heeft echter vaak langere tijd in andere delen van Bosnië heeft gewoond, alvorens naar Nederland te vluchten. Daarom kan dit directe verband niet worden aangetoond.

Uizondering
PvdA, D66, GroenLinks en SP vinden dat Cohen een uitzondering moet maken omdat Nederland een morele verantwoordelijkheid heeft. De enclave Srebrenica werd midden jaren negentig aangevallen door Bosnische Serviërs, toen het gebied onder bescherming stond van Nederlandse VN-militairen.
Ook de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, de UNHCR, bevestigt dat veel vluchtelingen uit Srebrenica ernstig getraumatiseerd zijn. VluchtelingenWerk heeft de IND in eerder genoemde brief dan ook gevraagd hier extra zorgvuldig mee om te gaan.

Cohen zegde toe de kwestie in het kabinet te bespreken. (NOS Nieuws, Metro)


- terug naar overzicht
Vrijwilligers gezocht!
Steun VluchtelingenWerk
Plaats zelf een statement Op het moment dat vluchtelingen niet meer welkom zijn in Nederland is het tijd dat ik zelf vertrek. Ik hoop dat het nooit hoeft, want ik hou van mijn land.- Angela Groothuizen

_________ Zoek

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie