Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Fikse opknapbeurt Martinitoren in Groningen

Datum nieuwsfeit: 17-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nieuws Gemeente Groningen

Fikse opknapbeurt Martinitoren
17 februari 2000
D'olle Grieze zal ongeveer een half jaar in de steigers te staan. Tot en met de eerste trans zal de buitenkant waar nodig worden hersteld. Het gaat om regulier onderhoud.
In mei presenteert het college van B&W aansluitend een omvangrijk en concreet uitgewerkt plan om de Martinitoren veel aantrekkelijker te maken als (landelijke) toeristische attractie. Dat plan kan, na goedkeuring door de raad, dan nog dit najaar worden uitgevoerd. De totale opknapbeurt van de Martinitoren duurt naar verwachting tot eind oktober dit jaar. De herstelkosten voor het nu startende buitenwerk zijn begroot op f 1 miljoen. Ondertussen blijft de toren gewoon geopend voor het publiek.
De aanpak van de buitenkant van de Martinitoren is in feite regulier onderhoud. Zo om de 60 jaar vindt dit plaats. In 1989 is de bovenkant van de toren reeds gerenoveerd. Dat nu de onderkant een beurt krijgt heeft alles te maken met spreiding van kosten.
De steigers voor het onderhoud aan de buitenzijde worden aan alle vier zijden geplaatst. De aandacht richt zich vervolgens op herstel van het voegwerk. In feite wordt de buitenkant van de toren waterdicht gemaakt. Ook zullen waar nodig verzuurde natuurstenen blokken worden vervangen. En passant zullen nieuwe galmplanken worden aangebracht in de nissen. Ze zullen overigens anders worden geplaatst dan voorheen, zodat het geluid van de klokken straks verder zal dragen. De grootste zorg is de chronische lekkage op de omloop van de eerste trans. Bij de vorige renovatie tussen 1938 en 1948 is (slecht) zgn. oorlogsbeton gebruikt om deze trans te verstevigen. Dat heeft tot betonrot en dientengevolge tot lekkage geleid. De oplossing is gevonden in de plaatsing rondom van een koperen bak die het hemelwater afvoert via de spuwers.
Ter geruststelling, de Martinitoren als geheel - hij weegt samen met de klokken zo'n 1350 ton - verkeert in een redelijk tot goede staat. Na deze onderhoudsbeurt zal de aanblik van de toren in principe niet zijn veranderd. Kleurveranderingen zijn bij d'olle Grieze principieel niet aan de orde.
De kosten van de herstelwerkzaamheden aan de buitenkant zijn begroot op f 1 miljoen en worden gedekt uit posten onderhoud (Openbare Werken) en stadsvernieuwing voor monumenten.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie