Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Actie van Bont voor Dieren wegens nertsenfokverbod

Datum nieuwsfeit: 18-02-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

persbericht

ministers, maak droom waar van elke nerts!
kussengevecht voor nertsenfokverbod

Vrijdag 18 februari voeren mascottenertsen van Bont voor Dieren een kussengevecht voor het nertsenfokverbod. De kussenslopen dragen de boodschap: 'Maak de droom waar van elke nerts'. Het kussengevecht vindt plaats voorafgaand aan de ministerraad, waarin over het nertsenfokverbod gesproken wordt. Deze ludieke actie is bedoeld als steuntje in de rug van minister Brinkhorst die een wetswijziging door wil voeren om het fokken van dieren voor hun pels te verbieden. De minister komt hiermee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer en van de Nederlandse bevolking. Afgelopen vrijdag kwam de ministerraad er niet uit, daarom wordt er komende vrijdag 18 februari verder over gepraat. De actie van Bont voor Dieren begint om 9.45 uur bij de ingang voor de Trèveszaal op het Binnenhof in Den Haag. Bont voor Dieren zal passerende ministers een kussensloop aanbieden.

Juli vorig jaar werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen om de nertsenfokkerij te verbieden. Onderzoek van bureau Intomart (februari 1999) laat zien dat 88% van de Nederlanders bont een onverantwoord product vindt en 86% van de bevolking is voor een nertsenfokverbod. Met een nertsenfokverbod komt minister Brinkhorst tegemoet aan de wens van de Kamer en van het publiek.

Nertsen zijn roofdieren. In de natuur leven ze in grote territoria, langs de oever van rivieren en beken. Hier jagen ze en bouwen hun nesten. In hun leefgebied dulden zij geen soortgenoten. De tegenstelling met de nertsenfokkerij kan haast niet groter. Nertsen op fokkerijen hebben ernstige welzijnsproblemen. De kooihuisvesting is volledig ongeschikt voor deze gedomesticeerde roofdieren. In de krappe gazen kooi kunnen nertsen niets van hun natuurlijke gedragspatroon uitvoeren, zoals -jagen, zwemmen, klauteren en rennen. Dat leidt ertoe dat de 7 maanden dat het nertsenleven op een fokkerij duurt, gekenmerkt wordt door stress en verveling. Gevolg is abnormale gedragingen, zoals eindeloos heen en weer springen, pelsbijten en staartzuigen.

De Nederlandse overheid heeft nu de kans aan het zinloos lijden van nertsen een einde te maken door hiervoor een verbod uit te vaardigen. Het wetsvoorstel van minister Brinkhorst om fokken van dieren voor hun pels te verbieden verdient alle steun.

Amsterdam, 17 februari

Persinformatie:
drs Lieke Keller, campagnecoördinator,
telefoon 020-6766600 en tijdens de actie 06-51647461

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie