Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie Twente: complexe metaalbewerkingen sneller

Datum nieuwsfeit: 18-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Twente

WETENSCHAPSAGENDA 00/02 10-02-2000

Dienst Voorlichting en Externe Betrekkingen, Postbus 217, 7500 AE Enschede, telefoon (053) 489 4244, E-mail: (b.meijering@veb.utwente.nl) Laatste nieuws op Internet: URL: www.utwente.nl/nieuws

Complexe metaalbewerkingen sneller

*18 februari 2000 13.00 uur

promotie ir. S.A. Klein, Faculteit Werktuigbouwkunde: On the acoustics of turbulent non-premixed flames

Vlammen maken geluid. In de verbrandingskamer van een gasturbine bijvoorbeeld treden akoestische trillingen op. Brommen van de turbine kan het gevolg zijn, zoals in het verleden bleek in de moderne kolenvergasser in Buggenum. Klein heeft onderzoek gedaan naar deze akoestische trillingen. Ze kwamen vooral aan het licht bij de overschakeling van aardgas op kolengas, als brandstof voor gasturbines voor elektriciteitsopwekking. Deze overschakeling maakte een nieuw ontwerp nodig voor bijvoorbeeld de brander en de verbrandingskamer, en dat her-ontwerp is complex. Samenstelling van het brandstofmengsel, optredende wervelingen en de drukval over de brandstofinlaat blijken een grote rol te spelen in het ontstaan van geluid. Klein karakteriseert de vlam in een gasturbine, die zeer groot en intens is, als een turbulent verbrandingsproces. De eigenschappen van dit proces hebben een direct verband met het geluidsspectrum van de vlam: hoe sterk is het geluid en bij welke frequentie? Vlammen blijken niet alleen zelf geluid te genereren, ze versterken het ook nog eens. Klein heeft hiervoor een analytisch model ontwikkeld dat resultaten geeft die zeer goed overeenkomen met metingen aan de vlammen. Dit levert aanbevelingen op voor het ontwerp van de turbine. Omdat gasturbines veelgebruikte opwekkers van elektriciteit zijn, door hun efficiëntie en compacte bouw, is het oplossen van het trillingprobleem van groot belang. Kleins onderzoek is al succesvol toegepast bij de bouw van een nieuwe kolengasvergasser in Puertollano in Spanje. Het werk is gefinancierd door Novem, Demkolec, Thomassen, Siemens en Elcogas.

promotor prof.dr.ir. J.J.H. Brouwers
ass.-promotor dr.ir. J.B.W. Kok
informatie ir.W.R. van der Veen, tel (053) 489 4244 e-mail (w.r.vanderveen@veb.utwente.nl)

© Universiteit Twente 2000
Laatst gewijzigd op 11-02-00.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie