Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oratie prof.dr. Reijnders KUB: dynamiek in detailhandel

Datum nieuwsfeit: 18-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Brabant

Oratie prof.dr. Will J.M. Reijnders

RETAIL ON THE MOVE
Een nadere beschouwing van de dynamiek in de detailhandel en het toekomstperspectief van het Midden- en Kleinbedrijf in deze sector.

Op vrijdag 18 februari 2000 aanvaardt prof.dr. Will Reijnders, hoogleraar Bedrijfseconomie, i.h.b. Retail Marketing aan de KUB, zijn ambt met het uitspreken van een inaugurele rede, getiteld: RETAIL ON THE MOVE. Een nadere beschouwing van de dynamiek in de detailhandel en het toekomstperspectief van het Midden- en Kleinbedrijf in deze sector.

Aula KUB: 16.15 uur

Foto's van 18 februari

Korte samenvatting
Het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) in de detailhandel heeft in de periode 80- 96 + 15 % marktaandeel verloren ten gunste van het Grootwinkelbedrijf. De laatste drie jaren lijkt het marktaandeel van het MKB zich te stabiliseren. In deze rede wordt nader ingegaan op het toekomstperspectief van het MKB in de detailhandel. Hiertoe wordt in eerste instantie een schets gegeven van de enorme dynamiek die de detailhandel heden ten dage kenmerkt. Onderwerpen die hierbij aan de orde komen zijn: het veranderend consumentengedrag; marketing; ICT en e-tailing; internationalisering, ketenomkering en ketenintegratie. Op basis hiervan wordt stilgestaan bij het toekomstperspectief van het MKB.

De dynamiek in de detailhandel manifesteert zich op vele fronten. Factoren die hierbij genoemd kunnen worden zijn: het streven van de consument naar het maximaliseren van het tijdrendement; de toenemende internationalisering, schaalvergroting en concentratie. En met name de opkomst van e-tailing. Een gevolg hiervan is dat de concurrentiedruk groter wordt. Dit levert een groot aantal uitdagingen op. De detailhandel zal gelijktijdig een aantal beleidsvelden op een gecoördineerde wijze ter hand moeten nemen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het pro-actief inspelen op en ondersteunen van de consument in zijn consumptiegedrag; het ontwikkelen en onderhouden van klantgerichte winkelformules; het consolideren van de overall marktpositie; het ontwikkelen van volwaardige e-commerce concepten; het genereren van schaaleffecten door internationalisering en schaalvergroting; en het verder doorvoeren van het ketenomkering- en ketenintegratieproces met als doel een meer marktgerichte operatie, kostenreductie en kostenbeheersing. Een overvolle agenda dus. Een sleutelrol moet hierbij worden toebedeeld aan de ICT ontwikkelingen.

ICT stelt de detailhandel in staat:
> * beter in te spelen op het koop- en bestedingsgedrag van de consument;
* nieuwe marketingstrategieën te ontwikkelen en succesvol te implementeren;
* nieuwe marketingkanalen zoals e-commerce te ontwikkelen en succesvol te implementeren;
* kostenbeheersing en kostenreducties te realiseren binnen de goederenstroom door middel van het synchroniseren van logistieke systemen binnen de distributiekolom;
* het verbreden van de span of control / scope of control, hetgeen een belangrijke stimulans vormt voor verdere schaalvergroting, concentratie en internationalisering.

De detailhandel heeft zich ontwikkeld tot een technologisch gesofisticeerde sector. Het gesternte, waaronder dit proces zich voltrekt, wordt gekenmerkt door een toenemende concurrentiedruk, ketenomkering en ketenintegratie. Grote, sterk verticaal geïntegreerde, vaak internationaal opererende concerns strijden op verschillende fronten met elkaar om een goede positie op de verschillende doelmarkten. Er wordt in dit kader gesproken van ketenconcurrentie.

Het ketenmanagement is hierbij in belangrijke mate bepalend voor succes. Al met al kan geconcludeerd worden dat er hogere eisen gesteld worden aan het niveau van professionaliteit van de retailers. De opkomst van e-commerce fungeert hierbij als katalysator.

De positie van het MKB in detailhandel
Een eerste conclusie die uit het voorafgaande getrokken zou kunnen worden, is dat de detailhandel meer en meer een arena wordt van de grote, internationaal opererende detailhandelsorganisaties. Een vraag die men zich vervolgens kan stellen is of er nog plaats is voor het MKB. Het antwoord op deze vraag is in ieder geval bevestigend: immers het marktaandeel van het MKB blijft min of meer stabiel. Kennelijk heeft het MKB momenteel voldoende slagkracht om zichzelf te handhaven. Of dit in de toekomst ook zo zal blijven, is afhankelijk van een tweetal factoren:
* het behoud van de commerciële slagvaardigheid; en * het behoud van een gezonde bedrijfseconomische basis.

Teneinde dit te kunnen realiseren zal het MKB de voordelen die zij heeft ten opzichte van het grootwinkelbedrijf beter moeten uitspelen. De voordelen hebben betrekking op creativiteit, innovatief vermogen, beslisvaardigheid en flexibiliteit van opereren. Een negatieve score realiseert het MKB op het gebied van bedrijfseconomisch beheer en marktbewerking.

In principe zijn er twee mogelijkheden voor de MKB detaillist om te kunnen komen tot een commercieel slagvaardige operatie en een verantwoord bedrijfseconomisch beheer. Men kan kiezen voor specialisatie, waarbij men een strategie van market-niching hanteert. Op deze wijze blijft men uit het vaarwater van de grootschalig opererende detailhandelsorganisaties en is men, ondanks de slechtere kostenstructuur, in staat een specifieke marktpositie in te nemen en te overleven. Als tweede strategie kan sterk gestructureerde commerciële samenwerking genoemd worden.

Het samenwerkingsverband draagt hierbij zorg voor -a- een verantwoord bedrijfseconomisch beheer gericht op kostenbeheersing en kostenreductie, -b- een slagvaardige commerciële (virtuele) winkelformule, en -c- verdere professionalisering van de ondernemer en zijn personeel. De MKB ondernemer draagt vervolgens zorg voor een optimale implementatie van de formule in de lokale markt. De ondernemer wordt hierbij ondersteund door het dienstenapparaat van het samenwerkingsverband. Er wordt hier ook wel gesproken van het modern ondernemerschap.

Op deze wijze weet de MKB detaillist de voordelen van het kleinschalig ondernemen maximaal uit te nutten en de nadelen in belangrijke mate te elimineren. Overigens dient hierbij opgemerkt te worden dat ook het GWB het model van sterk gestructureerde commerciële samenwerking met het MKB op grote schaal toepast.

Curriculum Vitae
Will Reijnders (Rijen, 1951) doorliep de Lagere en Middelbare Detailhandelsschool te Breda. In de periode 1972-1977 was hij ondermeer als winkelmanager werkzaam bij de detailhandelsdivisie van Bally of Switzerland. Achtereenvolgens is hij gestationeerd geweest in Duitsland, Engeland, Frankrijk en Italië. Via een colloquium doctum wist hij in 1977 toegang te verkrijgen tot de studie Bedrijfseconomie aan de Faculteit der Economische Wetenschappen van de Katholieke Universiteit Brabant te Tilburg. Tijdens zijn studie was hij als docent Commerciële Economie (1981-1983) verbonden aan het Kollege voor Middelbaar Economisch Onderwijs te Eindhoven.

Na het behalen van het doctoraaldiploma (Bedrijfseconomie specialisatie Marketing) is hij gedurende 3 jaar (1983-1986) werkzaam geweest als docent marketing aan de HEAO te Eindhoven en Den Bosch. Daarna is hij als universitair (hoofd)docent (1986-1999) verbonden geweest aan het departement Marketing van de vakgroep Bedrijfseconomie aan de KUB. Tijdens deze periode was hij tevens associate dean (1995-1999) aan de Tias Business School In 1994 promoveerde hij op het proefschrift Prestaties van Netwerken in de Detailhandel. Zijn wetenschappelijke belangstelling richt zich onder meer op detailhandels- en distributiemarketing, samenwerking in de distributiekolom en marketingstrategie. Over deze onderwerpen heeft hij zowel in nationale als internationale tijdschriften gepubliceerd.

Momenteel is hij als director of studies binnen Tias Business School verantwoordelijk voor het Master in Marketing programma voor de ING Group en Master in Retail Management voor C&A Europa. Daarnaast geeft hij in het binnen- en buitenland gastcolleges. Reijnders is tevens als partner verbonden aan SEM BV, een werkmaatschappij van het management consultancy bureau Bouman & Van
Spaendonck te Zaltbommel.


18-02-2000 KUB

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Het leven is één groot spel volgens auteur van Yurish level 10
Onlangs verscheen bij Uitgeverij U2pi in Den Haag het boek “Yurish level 10” van Chris Towel. De meest gestelde vraag...

Vakantiebeurs Limburg zondag 20 november 2016 te Sittard
Op zondag 20 november van 10:00-17:00 uur wordt voor het eerst de gratis Vakantiebeurs Limburg in het Fortuna Sittard Stadion...

Bavaria trotse winnaar SMA Piet Heyn Award 2016
Wat een prachtige gala-avond had de Sales Management Association (SMA) ook dit jaar weer georganiseerd om de SMA Piet Heyn...

Milde vogelgriep in Deurne
Milde vogelgriep in Deurne Nieuwsbericht | 28-10-2016 | 10:55 In Deurne (Noord-Brabant) is bij een pluimveebedrijf met zo'n 11.000 kalkoenen...

KWL Maastricht sluit logistiek contract met Amerikaans medisch bedrijf
KWL European Warehousing & Logistics BV, specialist in hoogwaardige en medische logistiek, heeft wederom een meerjarig contract afgesloten met een...

SES YTD and Third Quarter 2016 Results
SES YTD and Third Quarter 2016 Results LUXEMBOURG-(BUSINESS WIRE)- SES S.A. (Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange:SESG) reports financial results...

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...