Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Magazine Televox over de C-130: werkpaard voor Afrika

Datum nieuwsfeit: 19-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Belgische Krijgsmacht

Persmededeling 028 van 16 februari 2000

Magazine Televox - C-130, werkpaard voor Afrika

Kongo vraagt opnieuw VN-blauwhelmen. De Amerikaanse VN-ambassadeur Holbrooke wil orde op zaken stellen. Hij riep januari uit tot Afrikamaand. In het magazine 'C-130, werkpaard voor Afrika' toont Televox de band die er bestaat tussen België en Afrika via het militaire transportvliegtuig, de C-130. In het kader van een Amerikaans en Frans programma geven Belgische soldaten les aan respectievelijk Ivoriaanse en Gabonese vredestroepen. Sommige gebieden in Afrika zijn zwaar getroffen door het HIV-virus. Het Belgisch medisch detachement lokt honderden moeders en kinderen door gratis medische verzorging op het programma te zetten. Terwijl de patiënten wachten krijgen ze informatie over de dodelijke ziekte AIDS en over hoe ze zich ertegen kunnen wapenen.

Veel van de recente conflicten spelen zich af op het Afrikaanse continent. Zo vatten drie naties, de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, het idee op om militairen van verschillende Afrikaanse landen op te leiden zodat ze samen kunnen tussenkomen in hun eigen conflicten.

Bij twee van de drie projecten zijn Belgische militairen betrokken. Tijdens de reportage 'C-130 Hercules, werkpaard voor Afrika' volgen we Belgische instructeurs die meewerken aan het Amerikaanse ACRI-project in Ivoorkust en aan het Franse RECAMP-project in Gabon. Beide projecten verzorgen enerzijds een strikt militair onderricht, maar houden anderzijds rechtstreeks contact met de lokale bevolking via een even belangrijk medisch programma.

De Afrikaanse gastlanden vragen niet alleen instructeurs, maar ook middelen, zeg maar logistieke steun. De C-130 Hercules vervoert de Belgische militairen met hun voertuigen en vaak ook hun tenten van een comfortabele luchthaven in Europa naar een landingspiste in de rimboe van Afrika.

Het aantal vredesondersteunende operaties, 'Peace Support Operations' neemt voortdurend toe. Het groeiend aantal conflicten in de wereld eist meer en meer inzet van de internationale gemeenschap. Weldra zullen de landen die VN-troepen leveren niet meer aan de vraag kunnen voldoen.

Televoxmagazine 'C-130, werkpaard voor Afrika' zaterdag 19 februari 2000 1200 Hr op TV 1 2345 Hr op Canvas

Voor meer informatie: contacteer SID
Quartier Reine Elisabeth / Kwartier Koningin Elisabeth Tf: 02/701.39.50 - Fax: 02/701.48.62 - email: (press@js.mil.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie