Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Macaw wint competitie overheidsloket 2000

Datum nieuwsfeit: 21-02-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht

Opdracht erkenning voor koploperspositie

Macaw wint competitie overheidsloket 2000

Hoofddorp, 21 februari 2000 - Het in Internet gespecialiseerde bedrijf Macaw is op 18 februari 2000 na een zware competitie aangewezen om als eerste een offerte uit te brengen voor de bouw van het prototype van het elektronisch overheidsloket. Macaw is gekozen door een jury met een brede vertegenwoordiging in alle overheidslagen.

Om de burger beter de weg te wijzen in het woud van instanties en regelingen werken enkele ministeries hard om - in aanvulling op de bestaande fysieke - ook virtuele overheidsloketten op te zetten. De periode van bewustmaking, onderzoek en experimenteren is inmiddels gepasseerd. Nu staat de feitelijke invoering van loketten centraal. Macaw is na een zware competitie verkozen boven Cap Gemini, Roccade, Ordina en MVLG om via het bouwen van een prototype aan te tonen dat deze zogenaamde éénloket-gedachte technisch mogelijk is.

Hoge eisen
Aan de techniek om het mogelijk te maken, worden hoge eisen gesteld. Zo zal het virtuele loket een groeiend aantal bezoekers moeiteloos moeten kunnen opvangen, 24 uur per dag. Ook zal elke transactie veilig en zorgvuldig moeten gebeuren. Bovendien moeten onderhoud en aanpassing makkelijk kunnen plaatsvinden. Maar bovenal moet het virtuele loket meegroeien met de technologische mogelijkheden van de toekomst. Om dit nu voor de toekomst mogelijk te maken, is veel innovatieve kennis nodig. Op dit terrein heeft Macaw een koploperspositie.

Kant-en-klaar centraal loket
Bij het overtuigen van de jury van de technische haalbaarheid is Macaw uitgegaan van het principe van 'application service providing'. Praktisch betekent dit dat niet elke dienstverlener een eigen loket bouwt, maar vanuit één centrale locatie een kant-en-klaar virtueel loket binnenhaalt in de eigen omgeving. Het ontwikkelen en onderhouden van het loket en het beheer van de data vinden steeds op deze centrale locatie plaats. Zo beschikken alle aan het loket verbonden dienstverleners over de laatste informatie en wijzigingen tegen relatief lage kosten.

Nieuwe technologieën toepassen
Behalve werken via het principe van 'application service providing' heeft Macaw de jury ook laten zien dat het virtuele loket in de toekomst ook via de mobiele telefoon te raadplegen zal zijn via het zogenaamde Wireless Application Protocol (WAP). Veel Internetbedrijven spreken nog over het toepassen van deze nieuwe ontwikkeling. Macaw heeft de jury via een demonstratie er van overtuigd deze (en toekomstige) technologieën snel te kunnen toepassen.

De oplossing van Macaw is gebaseerd op een drie lagen architectuur: een presentatie-, een logica- en een datalaag. Eenvoudig gezegd wordt zo een scheiding gemaakt tussen wat de gebruiker ziet op het beeldscherm, de logische stappen die een programma moet maken en het wegschrijven van data. Het grote voordeel van het opsplitsen van de software in drie lagen, is de mogelijkheid om relatief gemakkelijk veranderingen in één van de lagen door te voeren zonder de andere laag ongewild te beïnvloeden.

Noot voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie