Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Centrale Opvang voor anderstalige leerlingen in Delft

Datum nieuwsfeit: 21-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Delft

Centrale Opvang voor anderstalige leerlingen in Delft

De centrale opvang voor anderstalige leerlingen in Delft is inmiddels een half jaar onderweg. Bij de start van de centrale opvang begin dit schooljaar, zijn convenanten tussen de verschillende schoolbesturen en de gemeente ondertekend in zowel het primair als het voortgezet onderwijs. Hiermee bevestigden alle partijen het feit dat de opvang van allochtone leerlingen in Delft sinds 1 augustus 1999 centraal geregeld is. Inmiddels zijn er 65 leerlingen voor het basisonderwijs en 172 leerlingen voor het voortgezet onderwijs ingeschreven bij de centrale opvang.

De scholen voor het basis- en het voortgezet onderwijs in Delft krijgen steeds meer allochtone leerlingen die niet aan het begin, maar pas in de loop van het schooljaar instromen. Tot voor kort liet de opvang van deze leerlingen te wensen over. Er bestond geen eenduidige regeling, wat de ontwikkeling van een uniform en effectief onderwijskundig programma belemmerde.

Dankzij de samenwerking tussen schoolbesturen en gemeente Delft is aan het begin van het huidige schooljaar de Centrale Opvang van start gegaan. Sinds 1 augustus 1999 worden scholieren in de leeftijdscategorieën zes tot twaalf en twaalf tot achttien jaar gedurende de hele schoolweek opgevangen en begeleid. Via de Centrale Opvang volgen zij onder begeleiding van professionele leerkrachten een lesprogramma, waarin het leren van de Nederlandse taal centraal staat. De leerlingen oriënteren zich op de Nederlandse samenleving, het onderwijssysteem en de arbeidsmarkt (zestien- en zeventienjarigen). Het doel van de Centrale Opvang is dat de kinderen na gemiddeld een jaar in staat zijn de lessen in het reguliere onderwijs te volgen. De Centrale Opvang wordt deels betaald uit het Fonds Integratiebeleid.

De Centrale Opvang is bedoeld voor kinderen van anderstalige ouders die een verblijfsvergunning hebben of de asielprocedure afwachten, en kinderen korter dan een jaar in ons land verblijven.

Zes tot twaalf jarigen kunnen worden aangemeld bij Bureau Informatie Nieuwkomers Delft (BIND). Twaalf- tot achttienjarigen worden bij het Grotius College ingeschreven.

De gemeente Delft heeft een folder in acht talen over de Centrale Opvang in het primair onderwijs uitgebracht.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie