Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tegemoetkoming studiekosten voor zij-instromers in onderwijs

Datum nieuwsfeit: 21-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, directie Voorlichting

Datum: 21-02-2000

Persbericht
Nummer: 13

Tegemoetkoming studiekosten voor zij-instromers in het onderwijs

Degenen die als aspirant-leraar voor de klas staan en binnen twee jaar hun bevoegdheid moeten halen ("zij-instromers"), moeten ook in aanmerking kunnen komen voor een tegemoetkoming in de studiekosten. Minister Hermans (OCenW) wil daarmee de zij-instroom financieel aantrekkelijker maken. Omdat hiervoor een ingrijpende wijziging van de huidige wet tegemoetkoming studiekosten nodig is, gaat deze regeling in met ingang van het studiejaar 2001/2002. Een zij-instromer krijgt dan bij een belastbaar inkomen tot 52.000 gulden het recht op een bijdrage in de studiekosten van 1160 gulden per jaar en een vergoeding van het deeltijdcollegegeld (1250 gulden). Boven die grens van 52.000 gulden geldt een glijdende schaal; hoe hoger het inkomen, hoe lager de bijdrage.

Het recht op een tegemoetkoming in de studiekosten voor zij-instromers, dat voor de twee jaar van hun deeltijdopleiding geldt, is nieuw. De hoogte van de bijdrage in de studiekosten van zo'n 1160 gulden per jaar betekent een verhoging van de huidige 766 gulden.

Een andere verandering betreft het afschaffen van het zogenoemde `tekortenlijstje' bij de toekenning van een tegemoetkoming. Op dat lijstje staan de vakken waarvoor te weinig leraren zijn. Minister Hermans stelt nu voor dat de regeling voor alle lerarenopleidingen gaat gelden. Dat betekent dat, behalve zij-instromers, ook andere studenten die een lerarenopleiding in deeltijd, voltijd of in een duaal traject volgen en nu geen recht hebben op studiefinanciering, in aanmerking komen voor de nieuwe regeling. Voor hen gelden dezelfde voorwaarden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie