Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vaccinatie Belgische reisduiven tegen ziekte van Newcastle

Datum nieuwsfeit: 21-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Middenstand en Landbouw België

21/02/2000

PERSBERICHT

VACCINATIE VAN REISDUIVEN TEGEN DE ZIEKTE VAN NEWCASTLE

De Minister van Landbouw en Middenstand, JAAK GABRIELS, herinnert eraan dat de vaccinatie van reisduiven tegen de ziekte van Newcastle verplicht is als voorwaarde voor deelname aan wedstrijden.

Deze algemene verplichting is ingeschreven in de Europese en nationale reglementering om het risico voor verspreiding van het virus te voorkomen. Inkorvingen en afstandsvluchten voor reisduiven zijn op dat vlak niet zonder gevaar.

De ziekte van Newcastle is een besmettelijke pluimveeziekte waarvoor wettelijke bestrijdings-
maatregelen gelden. In kringen van duivenliefhebbers is de ziekte beter bekend onder de naam "paramyxo".

In het vooruitzicht van het vluchtseizoen 2000 worden alle duivenliefhebbers opgeroepen hun duiven te laten vaccineren tegen deze ziekte. Zij moeten daarvoor de nodige vaccinatiebewijzen kunnen voorleggen wanneer de organisatoren van de wedstrijden daarom verzoeken.

Bijzondere nadruk wordt gelegd op de correcte vaccinatie van de jonge duiven die voor het eerst zullen gevaccineerd worden. De vaccinatie moet tenminste drie weken vóór deelname aan de wedstrijd uitgevoerd worden.

De vaccinatie mag enkel gebeuren met een vaccin voor duiven dat een vergunning heeft bekomen om in België in de handel te worden gebracht. Er zijn drie vaccins beschikbaar, nl. : Colombovac PMV (Fort Dodge Animal Health BNL B.V.), Colombovac PMV/Pox (Fort Dodge Animal Health BNL B.V.) en Nobi-Vac-Paramyxo (Intervet België N.V.).

De wet op de uitoefening van de diergeneeskunde van 28 augustus 1991 voorziet dat de vaccinatie van duiven tegen paramyxovirus een handeling is die moet uitgevoerd worden door dierenartsen die door het Ministerie van Middenstand en Landbouw zijn erkend.

De attestatie van de vaccinatie van geïdentificeerde duiven dient te gebeuren aan de hand van een door de dierenarts gedagtekend en ondertekend getuigschrift conform het voorgeschreven model, met vermelding van de benaming van het gebruikte vaccin, het lotnummer en de identifica tienummers van de duiven.

Het vaccin tegen de ziekte van Newcastle mag alleen toegediend worden door een erkende dierenarts. Dierenartsen die het bewijs van vaccinatie attesteren zonder deze vaccinatie persoonlijk te hebben uitgevoerd stellen zich bloot aan vervolging wegens het plegen van valsheid in geschrifte.

Volgens de Code van de Plichtenleer mag de erkende dierenarts enkel de vaccinatie uitvoeren in zijn kabinet of op het duivenhok.

Dierenartsen die paramyxovaccin voorschrijven of verschaffen om te laten toedienen door de eigenaar van de dieren stellen zich bloot aan tuchtsancties gezien zij meewerken aan onwettige uitoefening van de diergeneeskunde.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie