Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

60.000 gulden boete voor sluikreclame bij Big Brother

Datum nieuwsfeit: 22-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Commissariaat voor de Media

ACTUEEL : 22 FEBRUARI 2000 - VERONICA BEBOET MET 60.000 GULDEN VOOR SLUIKRECLAME BIG BROTHER

Het Commissariaat voor de Media heeft Veronica een boete opgelegd van 60.000 gulden voor sluikreclame in het programma Big Brother. Veronica heeft tijdens verschillende uitzendingen van het programma meerdere malen producten van programmasponsors nadrukkelijk getoond en aangeprezen. Zo werden een krat Grolsch, Bruna boeken, McDonald's hamburgers en Al Capone pizza’s op overdadige en overdreven wijze in beeld gebracht en werden de boeken, pizza’s en hamburgers door de bewoners aangeprezen.

Het Commissariaat was in eerste instantie voornemens Veronica een boete op te leggen van 80.000 gulden. Tijdens de hoorzitting over het sanctievoornemen heeft Veronica erkend dat het programma zich eigenlijk niet leende voor product placement. Wel heeft Veronica het verwijt van het Commissariaat, dat de registratie direct werd beïnvloed door de programmasponsors, gedeeltelijk kunnen weerleggen. Ondanks het feit dat Big Brother een
24-uursregistratie was met 23 camera's, toonde Veronica aan dat slechts een zeer beperkt deel van het materiaal voor uitzending geschikt was. De dagelijkse maaltijd was het hoogtepunt van de dag en dus ook voor de uitzending.

Bij deze momenten zocht Veronica programmasponsors. De gesponsorde maaltijden hebben niet meer aandacht gekregen dan de niet-gesponsorde. Veronica heeft echter onvoldoende maatregelen getroffen om de sluikreclame te voorkomen. Gelet op het semi-live karakter van de uitzending, de volgens Veronica ingewikkelde geluidsmontage en het feit dat het programma al sinds 16 september 1999 werd uitgezonden, had Veronica zich moeten realiseren dat het format zich niet leent voor het neutraal tonen of vermelden van producten van de sponsor.

Veronica kan tegen de beslissing van het Commissariaat een bezwaarschrift indienen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie