Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Geen ontbossing Vlaams Kelchterhoef in de toekomst

Datum nieuwsfeit: 22-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN

MINISTER VERA DUA

VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU EN LANDBOUW

22 februari 2000

Minister Dua: geen ontbossing Kelchterhoef in de toekomst

Vlaams minister voor leefmilieu en landbouw Vera Dua is bijzonder verheugd dat minister van ruimtelijke ordening Dirk Van Mechelen de vergunning voor het dieren- en autothemapark Kelchterhoef heeft ingetrokken. Er is in dit dossier inderdaad een juridische betwisting over de gevolgde procedure. Het gaat hier immers niet om een project van algemeen belang maar om een
vergunningsaanvraag die kadert in de realisatie van de inkleuring op het gewestplan, met name recreatiepark.

Indien de projectontwikkelaar een nieuwe bouwvergunning aanvraagt, zullen daarvoor de bepalingen van het bosdecreet -met name artikel 90bis- moeten gevolgd worden. Volgens het bosdecreet is enkel voor de realisatie van projecten in woon- en industriegebied en projecten van algemeen belang een ontbossing mogelijk. In alle andere gevallen kan er door de minister, bevoegd voor leefmilieu, een ontheffing van het ontbossingsverbod gegeven worden. Bij zo'n ontheffing moet er steeds gezocht worden naar compenserende bebossing.

Vlaanderen is een zeer bosarme regio. Precies daarom is de uitbreiding van het bosareaal één van de prioriteiten van mijn beleid. Dit is geen gemakkelijke opdracht vermits de open ruimte in Vlaanderen schaars is en veel gebruikers aanspraak maken op deze ruimte.

Bosuitbreiding heeft evenwel geen zin wanneer het bestaande bos niet op de meest stringente wijze bewaard en beschermd wordt. Het lijkt mij dan ook niet opportuun om in een recreatiezone 50 hectare bos te kappen om een dieren- en autothemapark te realiseren. Een bos heeft immers op zich een hoge recreatiewaarde. De manifestatie van afgelopen zondag heeft trouwens aangetoond dat er ook een maatschappelijk draagvlak is voor het behoud van dit boscomplex.

info : Ann Bats, woordvoerder van
minister Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: (persdienst.dua@vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie