Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Defensie: Groningse bio-emmers niet naar Kosovo

Datum nieuwsfeit: 22-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE DEF

www.mindef.nl

MINDEF: BIO-EMMERS NIET NAAR KOSOVO

De overtollig geworden bio-emmers van de gemeente Groningen worden niet in de Kosovaarse stad Prizren verspreid. Toen de gemeente Groningen in november 1999 het afschaffen van de bio-emmer in de media aankondigde, ontstond bij een Nederlandse militair van de KFOR-vredesmacht in Kosovo het idee de overtollig geworden afvalemmers te gebruiken voor een vuilnisregeling in Prizren. De gemeente Groningen heeft hieraan enthousiast meegewerkt. Defensie heeft recentelijk, na overleg met de gemeente Groningen, echter besloten het idee niet uit te voeren.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat een Duitse hulporganisatie grotendeels het vervoer van 10.000 bio-emmers naar Kosovo zou uitvoeren. Deze hulporganisatie heeft echter afgezien van het initiatief. Daar komt bij dat momenteel in Kosovo gewerkt wordt aan de herstart van een fabriek voor plastic artikelen. Het invoeren van de plastic emmers, die mogelijk ook lokaal kunnen worden geproduceerd, kan negatieve gevolgen hebben voor de herstart van het bedrijf.

Inmiddels heeft KFOR het huisvuilprobleem, dat aanvankelijk de volksgezondheid in Prizren bedreigde, op andere manieren succesvol aangepakt. Zo zijn ondermeer de vuilnisstorten in de stad en in de rivier verwijderd, zijn vuilniszakken onder de bevolking verspreid en zijn aan de stad drie vuilniswagens en meerdere vuilniscontainers ter beschikking gesteld.

De gemeente Groningen komt door het besluit van het Ministerie van Defensie niet in de problemen. De bio-emmers zullen nu, zoals aanvankelijk de bedoeling was, naar een verwerkingsbedrijf in Assen gaan. Hier zullen ze worden gerecycled, tenzij zich op korte termijn nog een andere oplossing voordoet.

22 feb 00 15:30

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie