Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitsluitend dure nieuwbouw in centrum Rotterdam

Datum nieuwsfeit: 22-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rotterdam

Uitsluitend dure nieuwbouw in centrum

(22-2) Rotterdam moet een aantrekkelijke woonstad voor iedereen zijn dankzij een modern stads-centrum, veel groen, wonen langs de rivier en nieuwe aantrekkelijke wijken zoals Nesselande en de Kop van Zuid. Om mensen met hogere inkomens aan de stad te binden is de bouw van vooral dure koopwoningen nodig. Daarnaast moeten er van de voorraad 'bereikbare' huurwoningen, die voor lagere inkomens betaalbaar zijn, 130.000 overblijven. Dit staat in de nota 'Woonstadbeleid Rotterdam' die het College van B. en W. aan de Gemeenteraad voorlegt.

Binnen de ruit van snelwegen moeten uitsluitend marktsectorwoningen gebouwd worden. In andere nieuwbouw- en herstructureringsgebieden, zoals Nesselande en Hoogvliet, ligt het accent eveneens op duurdere huur- en koopwoningen. Een klein deel (20%) van de nieuwbouw bestaat uit bereikbare huurwoningen.

Koopwoningen vanaf fl. 450.000 in het centrum en aan de rivieroevers zijn aantrekkelijk voor bijvoorbeeld huishoudens met een hoog inkomen die nu nog buiten Rotterdam wonen.
In stadswijken rondom het centrum bieden middeldure (gemiddeld fl. 234.000) woningen wijkbewoners de kans in hun eigen wijk een woning te kopen. In de nota staat verder dat er in de nieuwbouwgebieden aan de rand van de stad ruimte gevonden moet worden voor een zeer dure villawijk.

De keuze voor meer dure woningen is onder meer gebaseerd op cijfers uit een in 1998 uitgevoerd onderzoek. Hieruit blijkt dat de primaire doelgroep van het volkshuisvestingsbeleid, huishoudens met lage inkomens, is afgenomen van 146.000 in 1994 naar 131.300 in 1998. Voor deze groep zijn zo'n 186.000 bereikbare woningen beschikbaar (66% van de woningvoorraad). Het aantal huishoudens met een midden- of hoger inkomen is in dezelfde periode toegenomen van 141.500 naar 159.000. Voor hen resteert 34% van het aantal woningen. Met het bouwen van meer dure woningen wil het College deze scheve verhouding recht trekken.

De raadscommissies ROG en SVVHA hebben positief geadviseerd. De Gemeenteraad bespreekt het collegevoorstel op 9 maart.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie