Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Greenpeace wil milieukeurmerk voor stroom

Datum nieuwsfeit: 23-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Greenpeace Nederland23 februari 2000

Consument moet in vrije markt kunnen kiezen voor schone elektriciteit

GREENPEACE WIL MILIEUKEURMERK VOOR STROOM

Er moet een milieukeurmerk voor stroom komen. Dit bepleit Greenpeace met het oog op de aanstaande liberalisering van de elektriciteitsmarkt voor kleinverbruikers. Greenpeace verwacht in een vrije markt een prijzenslag tussen stroomaanbieders. Die zou ten koste gaan van duurdere, schone stroom opgewekt door bijvoorbeeld zon en wind. Greenpeace wil daarom dat elektriciteitsbedrijven informatie gaan geven over de milieukwaliteit van de aangeboden stroom, zodat consumenten een weloverwogen keuze kunnen maken.

Greenpeace doet dit voorstel aan de vooravond van overleg op donderdag
24 februari in de Tweede Kamer over het Energierapport van minister Jorritsma van Economische Zaken. Jorritsma zei bij het verschijnen van dit rapport dat zij de vrijheid van keuze van stroomleverancier voor kleinverbruikers wil vervroegen van 2007 naar 2003. Volgens Greenpeace is er echter geen vrijheid van keuze voor consumenten als informatie over de milieukwaliteit van de door hen gekochte elektriciteit ontbreekt.

Door de voortschrijdende liberalisering vervoegen zich steeds meer aanbieders op de Nederlandse stroommarkt. Op dit moment mogen alleen de ongeveer 650 grootverbruikers zelf hun stroomproducent kiezen. De ervaring leert dat nu de prijs van stroom de keus voor een aanbieder bepaalt. Dat betekent dat in Nederland de vraag naar goedkope -en vaak gesubsidieerde- stroom, afkomstig uit buitenlandse bruinkool- en kerncentrales, toenam ten koste van stroom uit het relatief schone productiepark in Nederland.

Greenpeace hoopt dat een milieukeurmerk consumenten stimuleert om schone stroom in te kopen. Een keurmerk is volgens Greenpeace een belangrijke tussenstap in de overgang naar een volledig op duurzame bronnen gebaseerde groene stroomvoorziening.

Greenpeace Nederland, Keizersgracht 174, 1016 DW Amsterdam, 020 - 4223344, Giro 44, www.greenpeace.nl, (info@ams.greenpeace.org)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie