Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bijeenkomst over cocaine: hulp aan zorgmijders

Datum nieuwsfeit: 24-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving

Cocaïne: hulp aan zorgmijders

Donderdag 24 februari 2000

Problematische gebruikers van base-coke (de rookbare variant van rauwe cocaïne) zijn onvoldoende gebaat bij de geboden hulp in de bestaande methadonprogrammas. Daarom start in januari 2000 een laagdrempelige opvang voor base-cokegebruikers die tot heden zeer moeilijk te bereiken zijn. Met een specifiek op cocaïneverslaving gericht programma worden de gezondheidsrisicos van extreem problematisch base-cokegebruik aangepakt. Uniek zijn de intensieve veldwerkactiviteiten op straathandellocaties en in dealpanden, gebruiksruimtes en opvangcentra, waar de gebruikers opgezocht en gemotiveerd worden voor deelname aan het project. Op een apart pand in de binnenstad wordt een gemêleerde set van diensten aangeboden dat makkelijk en direct beschikbaar is. Het programma biedt onder andere een time-out voorziening, voorlichting door peers, materiële dienstverlening, medische en psychiatrische zorg, schuldhulpverlening en acupunctuur. Met behulp van dit behandelingsexperiment van de GGD wordt bekeken of de geboden hulp bindend werkt op de 85 geselecteerde base-cokegebruikers en of het een positief effect heeft op hun gezondheid, drugsgerelateerde problemen en base-cokegebruik. Binnen het kader van het Drug Monitoring Systeem (DMS) is in 1997 een onderzoek uitgevoerd naar aanleiding van de problematiek rondom het roken van cocaïnebase. Het onderzoek heeft als doel om de bestaande kennis over het roken van cocaïnebase in de scène van dagelijkse harddrugsgebruikers te verbreden en te verdiepen. Tijdens het eerste deel van het referaat zal Cas Barendregt nader ingaan op de resultaten van dit onderzoek. Renée Henskens zal tijdens het tweede deel van het referaat de onderzoeksopzet van de evaluatie van het Rotterdamse behandelingsexperiment presenteren.

Sprekers: mevrouw drs Renée Henskens, onderzoeker bij de GGD Rotterdam e.o., de heer Cas Barendregt, coördinator van het Community Field Work bij het IVO
Voorzitter: mevrouw dr Inge Bongers, onderzoekscoördinator bij het IVO

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie