Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Elzinga Debat over lokaal bestuur in Hoorn

Datum nieuwsfeit: 24-02-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Hoorn

Elzinga Debat

De komende maanden debatteren raadsleden, bestuurders en actieve burgers over de ideeën en aanbevelingen van de commissie Elzinga. Deze commissie moet het kabinet adviseren over verbeteringen van het lokale bestuur. Voor Noord-Hollanders is het stadhuis van Hoorn plaats van samenkomst voor het Elzinga Debat. Het debat vindt plaats op donderdag 24 februari 2000 in de raadzaal. Aanvang 19.30 uur.
Gezien het beschikbare aantal plaatsen is aanmelding vooraf noodzakelijk. Wilt u zich aanmelden, belt u dan naar de afdeling Communicatie in het stadhuis, tel. 0229-252367.

Belangrijk onderdeel van het rapport Elzinga is dat de gemeentelijke democratie wordt "gedualiseerd". Dit betekent dat de wethouders onafhankelijk worden van de gemeenteraad en de raad ook onafhankelijk van het college. Het rapport gaat ook in op de vraag of de burgemeester gekozen moet worden. Zo ja, voor hoe lang dan, welke bevoegdheden krijgt hij of zij en moet de burgemeester het recht krijgen de wethouders te benoemen?

Over het rapport van de commissie Elzinga organiseert het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) in alle twaalf provincies van ons land bijeenkomsten. Voor Noord-Hollanders is het stadhuis van Hoorn plaats van samenkomst voor het Elzinga Debat. Het debat vindt plaats op donderdag 24 februari 2000 in de raadzaal. Aanvang 19.30 uur. Gespreksleider is Ingrid Horstik van het IPP. Het panel bestaat verder uit: mr. M.H. Kamphuis, burgemeester van Amstelveen en voorzitter van de VNHG; mevrouw prof. mr. I.C. van der Vlies, lid commissie Elzinga; een lid van de VNG-beraadsgroep en de dichter Rop Janze.
Na de bijeenkomst is het de bedoeling dat werkgroepen bepaalde vernieuwingsvoorstellen verder gaan uitwerken. Aanmelding voor zo'n werkgroep kan op de avond zelf of via een aanmeldingsformulier dat verkrijgbaar is bij het Instituut voor Publiek en Politiek, tel. 020-5217600, fax 020-6383118.

Wie meer wil weten over de ideeën van de commissie Elzinga rond het dualisme in de moderne democratie kan op Internet de Opiniewijzer Elzinga raadplegen. Die is te vinden op www.lokaledemocratie.nl. Na beantwoording van 25 multiple-choicevragen bepaalt u aan de hand van de behaalde score waar u zelf staat in het debat over onze democratie.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie